fredag 30 april 2010

Bolibompas spel

En massa bra och pedagogiska spel kan barnen spela via barnkanalen!


Myror i brallan, pingu, fem myror är fler än fyra elefanter och djursjukhuset är några exempel!

torsdag 29 april 2010

Mönster

Mönster och logiskt tänkande är en stor del av matematiken i förskolan. Här kommer lite inspiration!

Det finns en bra mönstersida hos Prekinders.

Confessions of a homeschooler gör mönster för varje bokstav:
zebra patternlapptäcke-mönster 
fågelägg-mönster 


Det finns även några mönster från home grown hearts som t ex
 not-mönster

Kidzone har flera mönster-arbetsblad.


Kinderplans har en söt liten mönsterövning med nallar.

Kellys kindercarten har gjort jättefina mönsterpussel.


Montessori for everone har också mönsterrader.Men oftast är det ju enklast att nå fram med konkreta objekt... När jag jobbade med mönster i samlingen tog jag först fram frukter och så fick de lägga varannan äpple och varannan päron. Sedan använde vi dublo-bitar. Jag började mönstret och sen fick alla lägga till en bit. När vi var klara byggde jag ihop bitarna så att det blev ett högt torn, det blev en slags felkontroll. Vi gjorde olika mönster och sen jämförde vi tornen och fick då in andra begrepp som kort lång, hög, låg osv.  Barnen byggde sen spontant mönster när de lekte med duplot. Dessutom kom mönster fram när vi gjorde pastahalsband, pärlplattor... Levande!

Ett tips är att fota legotorn som ni byggt i olika mönster och färger och sedan lägga fram tillsammans med bitarna. Man kan ju använda vilket material som helst. Ta fram pärlor, plockisar, klossar, paljetter...

Jag har en mall med legomönster, men jag kan inte lägga upp den eftersom jag inte vet var den kommer ifrån. Maila mig om ni är intresserade av dokumentet!


onsdag 28 april 2010

Bunny

Martha Stewart har massvis med tips, och även en del mönster.


Här finns instruktioner och mall för den söta kaninen!

tisdag 27 april 2010

Bolibompas pyssel

Kika in hos Bolibompas pysselverkstad för att få lite inspiration på trevliga pyssel. Små kortfilmer visar hur man gör och det finns även några mallar att skriva ut.

måndag 26 april 2010

Spel från UR

UR har givetvis även dem en jättefin spelsida.


Här finns rim-memory, kroppsspelet topp till tå, spel på andra språk och spel som övar fingerfärdigheten.

Kartor

Mer geografi!

Konturkartor för alla världsdelar hittar du hos Activity Village. Finns både med och utan landsgränser.

söndag 25 april 2010

Subtraktionsspel

Confessions of a homeschooler har gjort ännu ett mattespel. Denna gång får barnen träna på minus!


Ladda ner Subtract it och läs instruktionerna.

Se även mitt tidigare inlägg Additionsspel.

Hoppas ni har en lika solig söndag som vi i Stockholm har!

lördag 24 april 2010

Finmotoriska övningar

Här är lite inspiration för att göra små aktiviteter som tränar öga-hand-koordination och finmotoriken.
Inom montessori finns oftast övningen på små träbrickor som barnen bär till bordet och sedan tränar med. Man kan hitta på nästan vad som helst, men här följer några favoriter:

Den här övningen är även en färgsortering. Jag klippte små bitar av en badkarsmatta som låg och skräpade i ett skåp. Jag gjorde olika former, men det är ju en smaksak. Eftersom alla var samma färg ritade jag med tuschpenna i hålen. Barnen övar pincettgreppet när det sorterar pärlorna. Det finns även färdiga tvålkoppar i olika former och färger att köpa om man har ekonomin! Den här övningen har varit framme länge hos oss och är väldigt populär.
Här ska barnen helt enkelt leta rätt på pärlorna och med hjälp av pincetten lägga dem i den lilla glasburken. Här kan ju svårighetsgraden enkelt anpassas genom storleken på pärlor och även det övriga innehållet. Har man en stor låda skulle man kunna använda en stek tång eller liknande istället.
Här är en till färgsorteringsövning. Barnen trär på pärlorna på rätt piprensare. Även bra för de yngre barnen som en förberedelse för att trä halsband.
Bilden är från Prekinders. Billiga pärlor skapas av att man klipper sugrör itu och så får barnen trä halsband av dem! Här kan man med fördel föra in mönster, visa hur man gör varannan osv.
En till idé från Prekinders. Klipp kvadratiska pappersbitar som barnen sen får klistra upp som mosaik. Lägg fram papper, mosaiken och limstift och låt barnen skapa fritt.


Bilden är även denna från Prekinders. Klipp till tygbitar i kvadrater med två av varje. Barnen får sedan matcha ihop bitarna.

Den här övningen har jag inte provat än, men tror att den kan bli bra. Barnen får öva på att knäppa knappar genom denna knapporm. Den ska träs igenom de små filtbitarna med skåror i. Väldigt söt, och kommer från Counting Coconuts.
Bilden kommer från A bit of this and that. Barnen hos oss tycker mycket om denna. Frigolit, peggar och kulor är det enda som behövs. Pincett används på denna bild, men det funkar att bara använda fingrarna.
Matcha lock och burk. Träna på att ta av och på locket. Bilden kommer från Itty bitty love.
Övning för att klippa. Små remsor med streck läggs ut och barnen får klippa små bitar. Övar hur man håller i en sax och att klippa på en linje. Bilden kommer också från Itty bitty love.
Vi har en variant på denna men med en plåtburk. Här är den som färgsortering. Sugrör ska stickas i de små hålen beroende på färg.
Hittade en bra bild på olika tänger och pincetter som man kan använda för att överföra objekt. Bilden kommer från MomtessoriVad som helst kan man överföra (små bollar, bomull, fjädrar, kulor, plockisar, vad som helst). Ha två skålar på en bricka och objekt i en skålen. Det som ska flyttas bör ligga i den vänstra skålen och ska flyttas till höger. (På så sätt förbereds barnen på läsordningen vänster till höger.)

fredag 23 april 2010

Flaggor

Flaggor att färglägga , sorterade efter världsdel.och en pdf med alla länders flaggor


Trevlig vårhelg på er!

torsdag 22 april 2010

Botanik zoologi pussel

Montessori n such har två gratisfiler. Det är konturer för  botanikpusslen och zoologipusslen. De är väl av aningens varierande kvalitet, men värt att kolla upp i alla fall, tycker jag.


onsdag 21 april 2010

Vårtema : fjärilar

Vårens tema fortsätter! Fascination för fjärilar finns ofta hos barn, de är ju så vackra och ofta lätta att se!
Här kommer tips på material och aktiviteter om och med fjärilar!

Det finns många fina material på confessions of a homeschooler på bokstaven b is for butterfly, som t ex mönster, sykort, storlekssortering, spårövningar, sifferkort mm.På Prekinders har jättefina Karen skapat fjärilskort som kan användas till en matchövning exempelvis.


Det finns även en bra temasida  med fjärilar, och hennes länksida med fjärilar.

Lessonsense har en mycket  bra temasida, där det bl a finns fjärilsmemory, färgsortering, domino, storlekssortering.kidsparkz har även de en temasida.


och det har även billy bear for kids.
Enchanted learning har många fina printables

1-10 fjärilar hos tot school

Fjärilens liv finns hos
kidzone

och hos jojoebi Ett fint svartvitt memory

Fjärilsmall

Förskolläraren har gjort ett inlägg om fjärilar

Och glöm inte den fantastiska sagan Den mycket hungriga larven av Eric Carle. Här och här (färg) eller här (svartvitt) finns bilder till sagan.


Familyfun har en printable som man kan göra en till en jättefin fjärilsmobil.

Färgläggning
first school
coloring.ws


the butterflysite
preschoolcoloringbook
billy bear for kids
colour by number


Pysselsidor
dlt-kids
enchanted learning
freekidscrafts

Hoppas ni blir inspirerade!

tisdag 20 april 2010

Naturpromenad - aktivitet

Ge barnen varsin checklista från Prekinders när ni är ute i naturen eller på promenad . Barnen får sedan kryssa av när de ser något på listan. En trevlig aktivitet för en skogsutflykt!

Denna typ av aktivitet tror jag öppnar ögonen på barnen för vad som finns runtomkring dem. Dessutom kan man ju göra detta flera gånger och jämföra. T ex på hösten och våren!

måndag 19 april 2010

Insekter och småkryp

Nu när våren äntligen är här, kanske lite naturtema vore på sin plats? Och vad är mer spännande än de små krypen som kommer fram med värmen? Här följer lite material och inspiration för aktiviteter med insekter och småkryp.


Enchanted learning har lite smått och gott på sin insektsida.

På denna sida finns många fina bilder på olika småkryp.


Sparklebox har en mängd olika insektsmaterial, t ex fina insektsfoton och  färgläggningsbilder 

abc har många olika utskrivningsbara sidor  som t ex ett bipussel, en labyrint och många färgläggningsbilder.
Kidsparkz insektstema har ett insektslotto och några fina ramar.


Prekinders temasida bjuder på mycket inspiration och en del printables,  som t ex insektskort.


First school  har en temasida med blandat, och även färgläggningssidor.Dlt-kids har massvis med småkrypsaktiviteter.Hos tools for educators  kan du göra domino med insekter

Boggles world esl har insektflaschcards.WWF har jättefina småkryp i vatten- kort som passar utmärkt till att bli ett memory.Kika in hos Confessions of a homeschooler, där det finns många olika aktiviteter och printables med nyckelpigor, L is for ladybug.

Senare i veckan kommer ett speciellt inlägg med bara fjärilar. Lämna gärna en kommentar om ni har fler småkrypstips!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...