måndag 31 maj 2010

Språkstimulerande material

Språkstimulerande material finns det massor av på Folkhälsans finska sida. Men materialet är turligt nog på svenska!

Detta finns färdigt att ladda ner och skriva ut:

Textkort (Som man kan använda när man jobbar med bland annat kortöglor, sammansatta ord, bildspråk och rim. )
Bildkort (Samt övrigt material som kan fungera som stöd för det språkstimulerande arbetet.)
Spel (språkstimulernade, som t ex memory och olika spelplaner)
Länkar (en bra länksamling till andra språkstimulerande hemsidor)

En riktigt guldgruva må jag säga!

söndag 30 maj 2010

Sommarpyssel

Kanske något efter sommaren? Eller en midsommarpresent?


Gör en sommartavla av gips och strandfynd. Instruktion finns hos Activityvillage.

Blog award for best blog friends

Jag har fått pris! Mitt första blogg-pris och jag är så glad och tacksam. Det är Natasa från bloggen Leptir som står för priset som ser ut såhär:
Hon ger priset till bloggare som ofta läser hennes blogg, eller bloggar som hon helt enkelt gillar. :)

Leptir har jag länkat till tidigare, det är en kroatisk montessori-blogg (google translate fungerar jättebra och hennes inlägg översätts även direkt till engelska) och hon skriver alltid de mest inspirerande inläggen med fina foton på montessoriaktiviteter. Där finns även en lång lista med många andra inspirerande bloggare som också fick priset.

Kika gärna in hos henne!

fredag 28 maj 2010

Arkitekturmuseet

Ni som bor i Stockholm borde verkligen överväga ett besök till Arkitekturmuseet. Jag var där med våra 5åringar och det var blev en stor succé! Visningen var på 2 timmar och museipedagogen var fantastisk. 550 kr för max 15 barn är väl värda pengar.


Såhär står det om förskoleprogrammet:

"Vi börjar med att upptäcka Arkitekturmuseet med hjälp av våra olika sinnen. Vi lyssnar på hur olika rum låter och går i taket med hjälp av speglar. Vi fortsätter sedan med att titta några modeller i museets utställning. Vi tittar på hur man har byggt hus i olika tider och känner på de olika material som utnyttjats. I Ateljén bygger sedan barnen egna städer som kan tas med hem. Avslutningsvis upptäcker vi tillsammans ord som bakom, framför, över och under, innan vi sist av allt upplever det hemliga rummet. Mitt i programmet finns tid för en fruktstund."

Trevlig helg!

torsdag 27 maj 2010

Bildkort med motsatser

Motsatskort finns hos Kizclub. Jag länkar till själva sidan där det finns många motsatsbilder.

Det som är bra med kizclub är att de levererar bilderna både i svartvitt och i färg. Vi har en färgkopiator på jobbet där bläcket ingår, vilket ju är en fantastisk lyx, men vill man spara går det ju faktiskt att fylla i med t ex vattenfärg om man tycker att de svartvita bilderna är lite tråkiga...

onsdag 26 maj 2010

Barnens rätt

barnombudsmannens sida tas många viktiga frågor upp.


Barnkonventionen finns i sin helhet. Den bör alla som har barn i sin närhet läsa!

De har även en bra länksamling med adresser till exempel unicef, friends mfl.

tisdag 25 maj 2010

Alfabet att färglägga

Det finns ju kopieringsunderlag till alfabetsfärgläggning att köpa, men de brukar vara ganska dyra. På nätet finns massvis med alfabet att färglägga. På engelska… Men det fungerar ju inte för oss, för det blir ju fel begynnelsebokstäver. Jag tog mig i kragen och skapade nu ett eget med hjälp av gratis clipart. Det är ett a4 för varje bokstav, med en versal och en gemen samt en bild som börjar på bokstaven. Barnen får sedan färglägga både bokstaven och bilden.
Hos oss har vi en alfabetspärm framme för barnen att ta fram när de har lust. Detta ger dem en introduktion till bokstäverna. Man berättar helt enkelt för dem vad bokstaven heter, hur den låter och att saken börjar på den bokstaven. Oftast väljer barnen att börja med “sin” bokstav. Detta ökar på ett lekfullt sätt deras medvetenhet kring bokstäver.
       image image
UPPDATERING: Jag har gjort om alfabetet så att det är en annan stil på bokstäverna, nämligen montessoriscript.
image  image

måndag 24 maj 2010

Tips till mors dag

Ja, det kanske är lite sent att tänka på, men detta verkar vara väldigt lätt att göra och de flesta förskolor har ju lera i verkstan. Om inte annat kanske något att tillverka privat!

 

smycke

 

Det är ett fingeravtryckssmycke och instruktionen hittar du hos The crafty Crow.

Bollar av bönor och ballonger

Fin alliteration, eller hur!

Såhär till sommaren behövs ju saker att ha ute! Och budgeten brukar ju vara aningens begränsad såhär i slutet av läsåret (när är den inte det förresten?)

Här kommer därför ett mycket billigt tips på hur man kan tillverka billiga bollar!


Instruktionen finns på  Familyfun och det är superenkelt att göra. Du behöver bara ballonger och linser eller annat fyllningsmaterial och så är det nästan klart.

Tips om tips

Tänkte bara dela med mig av hur jag brukar göra för att inte glömma bort alla miljarder pysseltips som man hittar på nätet.

Jag kopierar helt enkelt en bild av pysslet, klipper in i Word och klistrar in länken till instruktionerna under. Då vet jag var jag kan få mer info om jag behöver och dessutom är det ett överskådligt sätt att bli påmind. Mina dokument heter till exempel sytips, julpyssel, montessoriidéer osv.


Såhär kan ett dokument se ut.

Hur gör ni för att hålla koll?

söndag 23 maj 2010

Vems mössa?

Hittade ett dokument som påminner om spelet Mix-max, om ni kommer ihåg det.


Här är det hatt ansikte och kläder som man ska matcha ihop. Deras idé är att man ska göra en bok av det och klippa längs strecken. En annan är ju att bara klippa ut och laminera och låta barnen matcha som pussel. Eller sno mixmax-dén helt och sätta prickar på baksidan och använda med en tärning.
     
Kizclub står för materialet och som vanligt finns det både i svartvitt och i färg.

Trevlig söndag på er och som vanligt blir jag jätteglad för kommentarer!

lördag 22 maj 2010

Pyssel av äggkartonger

Kan inte låta bli att tipsa om dessa pyssel! Massvis med olika tips med vad man kan göra av äggkartonger!


T ex en krans!


The crafty crow står för inspirationen.

En gammal gumma som svalde en fluga

There was an old lady who swalloved a fly är en känd engelsk sång eller ramsa. Jag hittade jättefina bilder på kizclub som jag gjorde en flanosaga av. De finns både i svartvitt och i färg.

fluga dam

fluga djur

Ramsan handlar helt enkelt om att gumman äter upp djuren. Hennes klänning rymmer sedan djuren som hon äter upp. Mycket fiffigt, tycker jag och barnen gillar det. Jag gjorde en egen översättning, men sen hittade jag en mycket bättre på Ingelas lekstuga (var annars).

fredag 21 maj 2010

Trafikmärken

Finns även dem hos Unga fakta. De har valt ut de 15 vanligaste vägmärkena och lagt upp dem som pdf-filer. Jättebra att ha när man jobbar med trafiksäkerhet och symboler ex.

Det finn även två affischer i färg.

pdf.facit2

Europas flaggor

En före detta kollega tipsade mig om att man kan hitta alla Europas flaggor hos Unga fakta, färdiga att skriva ut och färglägga.


Det finns även flaggfacit, vilket nog kan vara bra att ha!

pdf.flaggfacit3

torsdag 20 maj 2010

Konst!

På Moderna museet kan man ladda ner en tipspromenad som är från 4 år. Trevlig både med barngrupp eller privat!


De har även något de kallar 50 bilder, ett bildspel med faktatexter till på verk ur deras utställning. Fantastiskt om man har tillgång till projektor!Eller kanske bara för att förkovra sig själv! Varför inte inspireras och låta barnen måla egna konstverk i samma stil?

onsdag 19 maj 2010

Upptäckarflaskor

Discovery bottles kallas de på engelska,  jag vet inte om ni har en bättre översättning!?
Oavsett så gillar jag verkligen idén och de finns ju överallt.Har inte kommit till skott än tyvärr. Men nu hittade jag en riktigt bra sida med beskrivningar och många bra tips.


Det är Kinder Friends som står för sidan med beskrivningar. Och fler tips finns på Mrs Pohlmeyers Kinderpage där bilderna är ifrån.

Mattelek

Jag såg ett roligt tips på en mattelek hos Prekinders.


Material
klossar
tärning med prickar eller siffror

Instruktion
Turas om att slå tärningen och ta sedan rätt antal klossar. Bygg torn av de klossar som fås. När klossarna är slut jämför man vilket torn som är högst. En jättebra aktivitet som barnen kan jobba med två och två!


Här är ett annat mattespel som Karen på Prekinders har gjort. Tärning är det enda som behövs. Barnen övar antal-symbol. Jätteenkelt och fiffigt.Karen har även satt ihop ett sommaraktivitetspaket till föräldrarna och barnen med tips vad de kan jobba med över sommarlovet.

tisdag 18 maj 2010

Den virtuella floran

Nu när naturen spirar och det händer så mycket kan den virtuella floran vara till stor hjälp. Det är ju faktiskt inte alltid så att man har varenda liten växt i huvudet!


Sajten  drivs med hjälp av Naturhistoriska riksmuseet och har många bra funktioner. Man kan söka på landskapsblommor, giftiga växter, fridlysta växter osv. För varje växt finns en beskrivning och många bilder.

måndag 17 maj 2010

Skattjakt i is

Såg en häftig grej på Let's explore.Det hela är väldigt enkelt. Frys in vatten i en plastbunke med olika saker i, paljetter, snäckor, diamanter, vad som helst. Låt sedan barnen försöka  få ut skatterna. Använd olika material och verktyg, ex salt, varmt vatten, tandborstar m m.

Enkelt och billigt och väldigt spännande! Tänker mig att denna aktivitet passar utmärkt nu i sommar ute på gården när det kanske är lite färre barn.

Share this!

Jag har lagt till en liten grej som gör att ni kan tipsa andra om mina inlägg. Vid kommentarer och etiketter under inlägget finns nu en liten knapp share this där man kan tipsa via mail, facebook, twitter och allt vad det är.

Använda gärna denna för att dela bloggen med andra intresserade!

Multimediabyrån

Multimediabyrån är en fantastisk resurs som drivs av Skolverket. Här finns grafik, bilder, musik, gratis dataprogram och även kurser i hur man hanterar dem.
Det finns mycket tips på hur man kan integrera it i undervisningen.


Verkligen värd ett besök för alla pedagoger, oavsett vilken ålder man arbetar med.

söndag 16 maj 2010

Djur och natur

Naturväktarna är Världsnaturfondens material och satsning på skola och ungdomar. Där finns mycket bra, och jag har tidigare tipsat om jättefina bilder på vattendjur, men här finns också fågelkort och några djurkort.


Se mitt tidigare inlägg om insekter för att komma till vattendjuren.

lördag 15 maj 2010

Aktivitet former och bilder

Mer matte!

A kid's math har finfina printables med former som ska pusslas ihop.

Dels finns det former som ska matchas ihop.


Och dels finns det bilder som blir som pussel.


Det är inte pdf-filer, men jag gjorde så att jag tryckte på PRINT och valde sedan att skapa pdf-fil istället för att skriva ut. Men det går ju såklart att skriva ut direkt om man vill.

Sen är det bara att laminera och låta barnen fixa ihop i mallen. Jättebra aktiviteter för självständigt arbete som tränar öga-hand koordination, koncentration och logiskt tänkande.

fredag 14 maj 2010

Årstidsaktivitet

Här är ett tips på en årstidsburk. Barnen tar med en glasburk hemifrån och så går man ut i skogen och samlar. Författaren hade sedan samlat barnens burkar på en stor spegel och så bytte de ut innehållet efter säsong. Jättekul idé!

Idén ligger på lektion.se och heter Årstid på burk.

Hos oss funderade vi på att ge barnen som en sommaruppgift att samla något under deras ledighet som de sedan får berätta om. Tror det skulle bli ganska mysigt! Dessutom något som föräldrarna får delta i.

torsdag 13 maj 2010

Montessori goldmine

Jo från A bit of this and that har startat en ny slags blogg, som ska fungera som en montessoricentral. Andra montessorbloggare länkar dit och visar sina respektive inlägg. Väldigt fiffigt. Garanterat värt ett besök!
Klicka på bilden för att komma dit.Hoppas ni alla får en lång och skön ledighet!

onsdag 12 maj 2010

Vår!

Idag är det sannerligen vår i luften! Och jag hör fåglarna kvittra hela nätterna långa, så jag tyckte det vad dags för lite ny look för bloggen! Vad tycks?

Matematikmaterial

Via en annan blogg fick jag tips om att man kunde ladda ner kopieringsunderlag för "mellanstadiet" till matematikboken Pixel. Väl där letade jag vidare och hittade en massa extramaterial även för de yngre åldrarna! Det finns även en lärarhandledning.


Det finns kopieringsunderlag för spel, det är sorteringsövningar, koppla antal siffra, talföljd, tips på aktiviteter. Massor med bra grejer med andra ord!

tisdag 11 maj 2010

Uteaktivitet - måla!

Jag har ju tidigare tipsat om asfaltskritor, men nu ramlade jag över ett recept för hur man gör egen färg!

Det här behöver du:

1 dl majsstärkelse
1 dl vatten
hushållsfärg
muggar/skålar
penslar


Blanda ihop vatten och stärkelse och tillsätt färg efter önskemål. Det kan hända att det ser lite tunt ut, men färgen blir starkare när den torkar. Om du vill ha vit färg så behövs givetvis ingen hushållsfärg. Kan tänka mig att det fungerar att blanda i lite vattenfärg eller dylikt om man inte har hushållsfärg. Viktigt är dock att färgen är giftfri så att naturen inte skadas.

Så ut och måla med barnen! Hela gården blir er målarduk!

Bilden kommer från busy bee crafts.

måndag 10 maj 2010

Ny hemsida med printables!

Busy Bee Kids Printables finns mängder med printables... Som t ex labyrinter, memorys, domino, färgläggningssidor (efter tema), högtidskort osv osv. Man kan även söka på tema, såsom djur, pirater, årstider, väder mm.

Här följer några smakprov:


Kanske hittar ni något som passar till våren!

lördag 8 maj 2010

Sensoriska ballonger

Det här är jag riktigt sugen på att göra, och är säker på att barnen kommer att gilla!


Bilden kommer från The adventures of a bear

Det är sensoriska ballonger, som är jättelätta att göra själva! Fyll helt enkelt ballongerna med olika innehåll, som ris, mjöl, makaroner osv. Två av varje i två olika färger. Sen får barnen matcha ballongerna. Mer instruktioner finns hos A bit of this an that.

fredag 7 maj 2010

Childcareland...

... har jag säkerligen tipsat om tidigare, men jag vill ändå slå ett slag för deras free printables-sida!Det finns väldigt många bra dokument, med olika innehåll, som sagor, räknekort, matchningskort med former, färger, siffror, bokstäver, spårövningar, spel mm mm.

Kort med fiskar med siffror på som ska matchas med antal till exempel.
Räknesaga: 10 dinosaurier
Fjärilskort där barnen får sätta en klädnypa på rätt antal. Sätt en markering på baksidan som fungerar som felkontroll!

Trevlig helg!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...