fredag 30 september 2011

Gästinlägg: Härliga höstdagar

Här kommer Maria Flanagan Sundqvist, inspiratör, handledare och föreläsare med ytterligare en tänkvärd text.

---------------------------

Vilka underbara höstdagar det är just nu. Solen skiner och det är ganska varmt men också så att man kan känna kylan bita sig fast lite på morgonen. Hösten är nog min absolut bästa årstid! Jag älskar när det börjar bli mörkt på kvällarna och jag kan tända alla mina ljus. Mysfaktorn blir stor då och det lägger sig ett lugn hos mig på något sätt. Våren och sommaren är också härliga men det är en helt annan stress då tycker jag. Det är så mycket som man borde göra men nu på hösten är det helt ok att sitta inne och mysa med sina ljus. Förra gången pratade jag om vikten av att påminna sig själv om lycka och att träna sig i det och jag tror att de här ljusen är en påminnelse för mig om lugn och ro. Det är otroligt skönt att komma hem efter en lång dags arbete och tända dessa ljus. Jag har inte funderat på det förut så här men de har en väldigt lugnande inverkan på mig. Hur är det för dig? Vad har du för påminnelse för lugn och ro?

För övrigt är livet väldigt bra just nu. Det är nog första gången sen jag blev mamma för 23 år sedan där jag känner att alla mina tre barn har det bra. Jag behöver inte oroa mig för något särskilt och det är nytt för mig. Det är en ny känsla att kunna satsa lite mer på mig själv och det jag vill och det jag tycker är viktigt. Mina barn fixar sina liv just nu och därför blir det automatiskt mer tid för mig själv. Jag försöker nu att fundera på hur jag ska använda mig av tiden som jag har när livet är i förändring. Vad måste jag fortfarande ha kontroll över och vad kan jag nu släppa? Jag tror att det är lätt att fortsätta känna någon slags kontroll över barnen även när de börjar bli vuxna men jag har skrivit ner saker som jag tycker att jag nu kan börja släppa och vet ni vad? Det är helt underbart!! Att få se det jag tänker på papper blir mycket mer verkligt och känslan av att se det jag nu ska släppa känns skönt och befriande. När jag ser det nerskrivet förstår jag att nu kommer jag ha mycket mer tid och då är nästa fundering vad jag ska använda tiden till…

Hur har du det med din kontroll? Vad behöver du fortfarande ha kontroll över och vad kan du släppa? Ta dig en funderare med papper och penna. Det är kul!

Min lyckolåda finns nu förresten men jag har den inte på bild. Jag håller däremot på att utveckla andra påminnelser, affirmationskort, och skickar med ett sådant. Mina första kommer från tryckeriet i dagarna…

image

Varma hälsningar,

Maria Flanagan Sundqvist

torsdag 29 september 2011

Tips för återvunnen vattenlek

 

image

The Wonder Years tipsar om vattenlek! Här är det med återvunnet material och handlar om hål! Det finns även ett tidigare inlägg med andra tips om vad man kan använda vid vattenlek.http://mommyme-thewonderyears.blogspot.com/search?q=water+play+indoors

onsdag 28 september 2011

Mathwire

Mathwire är en mattesida med massa tips och mattedokument. Det finns mallar, spel osv. Ganska “tråkig”  sida men med mycket nyttigt och enkelt.

image

Sagomaterial

Bilder för sagan tre små grisar finns hos TES.

image

tisdag 27 september 2011

Gratis Pictogram

Hos Edupics finns pictogram! Det finns olika kategorier, t ex känslor och beteende, image

kommunikation 

image och skolaimageimage

 

Det är tydliga bilder som lätt kan användas för dagscheman, förtydliganden av aktiviteter osv. Funkar dessutom även om man inte har färgskrivare!

måndag 26 september 2011

Veckans Pinterest: experiment!

Experiment är ju fantastiskt! Fundera – utför – diskutera! Enkla och snabba experiment är bäst tycker jag! Att vi ska arbeta med naturvetenskap är än mer förankrat i den reviderade läroplanen, och behöver inte vara ett dugg krångligt, dyrt eller tidsödande. Se även mina tidigare inlägg om experiment. Snart kommer ni även att få inspireras av en gästbloggare inom detta ämne!

Här är några enkla experiment att göra tillsammans med barnen.

Följ mig gärna på Pinterest!

 

image

Färga blommor från Jada Roo Can Do

 

image

Ägget i flaskan från Kids cooking activities

 

image

Rengör mynt från Teach beside me

 

image

Slutet kretslopp från Lifehacker

 

image

Gör en experimentlåda från Thrifty decorating

 

image

Låt vattnet vandra! Från Irrisistable idea for playbased learning

lördag 24 september 2011

Billigt golvpussel

Gör ett eget golvpussel av tejp och klossar! Mycket enkelt, kreativt och fiffigt!

 

image

Se ytterligare instruktioner och bilder för golvpusslet hos Hands on as we grow.

fredag 23 september 2011

Lek med språket för skolbarn

Finska folkhälsan har en fantastisk sida med språkmaterial. Jag har tidigare tipsat om dessa  i ett inlägg som hette Språkstimulerande material men jag vill nu även visa vilka material som finns för de lite äldre barnen, nämligen massa textkort. För alla material finns tips på hur man kan använda dem.

Textkort

Metaforer

image

Idiom (bildspråk)

image

Meningsbygge med substantiv, verb och adverbial

image

image

image

Synonymer

image

Motsatser

image

Djurfamiljer och läten

image

Rim

image

Sammansatta ord

image

Loopar/kortöglor

image

Missa inte heller de jättefina tecknade bildkorten som finns både med och utan text och i kategorierna kläder, kroppsdelar, mat, vardagsföremål, djur och utomhusföremål. Att dessa bilder är gratis är fantastiskt, sådana kostar oftast mycket att beställa!

image

torsdag 22 september 2011

Mall: gör ett eget alfabet!

imageAlfabetsmall

Early Learning HQ gör alltid fina material och nu har de dessutom börjat producera mer som går att redigera, vilket ju passar oss icke-engelsktalande! Denna gång är det en mall för att skapa ett eget alfabet. Det är helt enkelt bara att klistra in bilder och skriva in ordet som är på bilden så har ni ett personligt alfabet. Toppenfint att ha hemma t ex.  Det finns också tips på hur man kan göra!

image

onsdag 21 september 2011

Magnetflaskor

image

Isärklippta piprensare, en petflaska och en magnet! Toppenfiffigt och utforskande!

Och varför inte använda gem och vatten också!?

image

BIlderna kommer från Preschool Play och i samma inlägg finns en mängd fler tips på Upptäckarflaskor!

Mjölk, musik och kylskåpsmagneter

Via Alexandra med Vi leker träd (bra teknikinlägg!) hittade jag till en tekniksida, Teknik tillsammans,  för förskolan och skolan. Där finns häften med info, uppgifter och inspiration kring olika projekt. De två som passar för förskolan  och skolan upp till trean är dessa:

image   imageimage

Teknik tillsammans

För projekt med elever i år 3-5 finns även popup-böcker, rörliga djurmodeller, spara och förvara och vi bygger bilar.

tisdag 20 september 2011

måndag 19 september 2011

Lite hjälp

Är det någon av er som skulle kunna tänka sig att lägga in min blogg bland medlemslänkarnalektion.se? Jag får tydligen inte göra det själv…

I beskrivningen kan ni ju skriva vad ni vill, men kommer ni inte på något går det ju att klippa in texten här bredvid om bloggen.

Tack tack tack kära ni!

Veckans pinterest: blandat roligt

Kom och följ mig på Pinterest så följer jag er tillbaka!

Follow Me on Pinterest

image

Gör fina prickiga glasburkar!

image

Gör egna såpbubbelspön!

imageGör fantastiska fotavtryck!

image

Gör trådburkar! Inget mer trassel!

image

Gör korvspaghetti! Garanterad succé till middagen!

image

Plantera i citrusfruktskal! Sen bara att sätta ut i jorden!

image

Gör slimegegga!

Ha så kul i veckan!

Och ni som bor i Nässjötrakten – ni kommer väl och inspireras den 27 oktober?

fredag 16 september 2011

Interaktivt höstmaterial

Jag skulle vilja slå ett slag för powerpointpresentationer! TIllsammans med en projektor är detta ett mycket trevligt program och funkar finfint på förskola och skola. Ännu bättre är ju smartboard förstås, men den lyxen har ju inte alla skolor! Här tipsar jag om lite fina höstmaterial som kan användas som de är. De ger underlag till diskussioner, ger inspiration till egna höstmålningar, går lätt att använda för att visa på naturens färger mm.

Höstmaterial – powerpointpresentation med många jättefina höstbilder i fina färger

image

Höstbilder med fokus på naturens frukter på hösten.

image

Gissa vilken årstid – presentation med många bilder där barnen får gissa vilken årstid som bilden passar till.

image

Och så en jättefin presentation om årstiderna!

image

Som ni ser är presentationerna på engelska, men de är ju redigerbara och man behöver bara ändra några ord, vilket går på ett kick!

torsdag 15 september 2011

Montessoribloggar

Varsågoda, en lista med 50 populära och läsvärda montessoribloggar! Säkerligen hittar ni någon favorit mellan all denna inspiration.

image

50 Must-Read Montessori Blogs

onsdag 14 september 2011

Fantastisk dansk sida nu även svensk!

Jag har goda nyheter! För några veckor sedan strödde jag lovord över den fantastiska sidan Gratisskole.dk! Enda kruxet sa jag då, var att materialen var på danska, även om de går att använda enkelt ändå. Efter mitt inlägg kontaktade skaparen av sidan Steffen Estrup mig och undrade om vi kunde få till en svensk variant. Sagt och gjort. Jag har översatt några ordlistor och med dessa ord har nu Steffen lyckats göra en svensk sida med över 12 000 svenska dokument!!!

image

Den svenska hemsidan heter Gratisskola.se! Steffen hälsar att om det är någon som vill hjälpa till och översätta så blir han jätteglad. (Det är inte svårt alls, man får ett dokument med kanske 50 ord som man sen skriver svenska motsvarigheten och mailar tillbaka) Av dessa ordlistor kan massvis med dokument skapas. Så ni som tackar och tar emot, fundera på om ni kan hjälpa till med detta!

Jag förundras över hur enkelt saker sker med teknikens hjälp. Material skapas nästan automatiskt, man kan samarbeta över landsgränser och hjälpas åt!

Tacktacktack Steffen!

tisdag 13 september 2011

Labyrinter att skriva ut

Labyrinter är ett enkelt sätt att öva finmotorik samtidigt med logiskt  tänkande! Laminera och använd whiteboardpenna så kan barnen använda labyrinten om och om igen. Här nedan är en lista på gratis labyrinter att skriva ut.

image

Krazydad bjuder på 6 000 gratis labyrinter! De är indelade efter svårighetsgrad och kommer som 20 st i varje pdf. Toppen!

Labyrinter finns även hos Busy Bee kids printables, indelade i kategorier som djurlabyrinter, piratlabyrinter, årstidslabyrinter, högtidslabyrinter m fl. Alla finns i olika svårighetsgrad.

image

Många fler labyrinter,  t ex i djurform finns hos Print activities

image

Hos abcteach finns ännu fler labyrinter att skriva ut.

image

Även Education har massvis med fina och olika labyrinter, t ex där man ska följa en viss bokstav men också många andra typer

image

Mr Printables har bara 4 stycken labyrinter, men de är så fina så de får vara med ändå!

image

Hos gratisskole.dk finns över 400 labyrinter

image

Kidsparkz har några fina lite enklare labyrinter

image

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...