torsdag 30 augusti 2012

Hur bemöta barn med språkstörning?

Via bloggen Prata mera hittade jag till bloggen  MinAlma. Där skriver en mamma, Stella,  till en dotter med en språkstörning. En av sidorna på bloggen heter Viktigt att tänka på och där har Stella gjort en bra lista som jag tycker alla som arbetar med barn bör läsa! Listan handlar om bemötandet av barn som har språksvårigheter, ett av tipsen är t ex att be barnet visa istället om man är osäker på vad barnet menar och att aldrig låtsas att man förstår. Alla punkter gäller ju alla andra barn också i och för sig!

image

Såhär inleds listan:

Barn med språksvårigheter har samma behov som andra barn av att bli tilltalade, att delta i samtal och att bli lyssnade på. Här kommer några saker att tänka på om man har eller möter ett barn med språksvårigheter:

Kolla även in sidan på bloggen som heter Om språkstörning!

onsdag 29 augusti 2012

Trolltema på förskolan

Sofie skrev och efterlyste inspiration inför ett trolltema med 1-2 åringar! Här kommer länkar och tips som jag hoppas ska passa.

Jag måste börja med Ingelas lekstugas fina trollsida. Där finns massor med trollsånger, trollfakta, tips på trollböcker och trollpyssel!

image

Jag hittade förskolan Föräldrakooperativet Båtsman som har många fina inlägg och bilder med deras trolltema.

Här på Förskoleburken finns Sagan om trollet Jocko-ma och material till Bockarna Bruse.

Jag älskar sången om Olle bolle:

Långt in i berget bor det tre troll,
trollefar och trollemor och lilla olle-bolle.
BÖÖ säger trollefar (starkt)
bö säger trollemor (vanligt)
men lilla olle bolle säger bara bö! (tyst och pipigt)
(gör bö-rörelser till med händerna)

Sagoverkstad har ett jättefint inlägg om troll med fakta och ramsor.

Dockmormor bjuder på flanosagan  När trollmor lärde sig räkna

Trollsångboken kanske kan inspirera!

Trollsångboken

Plupp är en känd troll-figur.

Fantastiska bilder och sagor finns i John Bauers sagovärld

Trolläventyr

 

Ni som har fler trolltips, lämna gärna en kommentar!

tisdag 28 augusti 2012

Ur släpper alla program fritt

Förut har man varit tvungen att som skola och förskola för att komma ha speciella  avtal åt de pedagogiska programmen, men nu blir alltså över 8000 URprogram tillgängliga för alla!

Kolla t ex in serierna Småsagor (ljudfiler), Pinos dagbok, Grej och Mojäng, Ett djur tittar in, Matteburkar och Vi hjälper dig Sixten!

Pinos dagbok

Ett djur tittar in

Småsagor

måndag 27 augusti 2012

Veckans pinterest: mera namn

Så här i början på terminen med nya barn och nya rutiner brukar det vara populärt att utgå från barnens namn. Jag har gjort en tidigare veckans pinterest med namn, men nu kommer ännu fler namn-tips.

Pinned Image

Leta efter namn i strimlat papper från Brick by brick

Pinned Image

Skriv namn med magnetiska bokstäver från Mrs Bremer’s kindergarten

Pinned Image

Använd namnstenar som t ex placeringskort från To the lesson

Pinned Image

Spela memory för att hitta bokstäverna i sitt namn från Teach preschool

Investigating Our Names

Undersök allas namn i ett diagram från KC Kindergarten times

torsdag 23 augusti 2012

Barn som väcker funderingar i förskolan

På varje förskoleavdelning och i varje klass finns det barn som kräver mer och som inte reagerar som majoriteten. Logopeden Ulrika Aspeflo ger exempel på hur man kan arbeta med de här barnen så att de också får en chans nå de uppsatta målen för lärande och utveckling.

image

Ur har spelat in föreläsningen Barn som väcker funderingar i förskolan  från Förskoledagarna 2012.

Barn som väcker funderingar : se, förstå och hjälpa förskolebarn med en annorlunda utveckling (häftad)

Ulrika Aspeflo har tillsammans med Gunilla Gerland även skrivit Barn som väcker funderingar, en bok som jag rekommenderar varmt. Där finns t ex tips på hur man kan få till “svåra föräldrasamtal” på ett bra sätt. Mycket konkreta tips.

onsdag 22 augusti 2012

Mattespel för de små

image

Beansprouts Preschool Blog tipsar om ett enkelt mattespel ni kan göra själva. Det enda ni behöver är en tärning och några saker (de använder klossar). Efter man slagit tärningen får man göra mönster av klossarna. En enkel idé som även de yngsta klarar. Man kan ju bygga på med ex flera olika färger på klossarna, två tärningar, eller att man drar sifferkort istället osv.

tisdag 21 augusti 2012

Djungelfoton

Kolla in dessa fantastiskt fina foton på djur som lever i djungeln, laddas ner i Wordformat vilket gör att man kan redigera dem!

Jungle photo collection

Djungeldjur från Early learning HQ

måndag 20 augusti 2012

fredag 17 augusti 2012

Artikel om de yngsta och matematik

Nämnaren har en del artiklar tillgängliga som pdf:er. Här har jag hittat en med praktiska exempel på hur en förskola arbetat matematiskt med de yngsta kring boken Gissa hur mycket jag tycker om dig.

image

Förskolans yngsta utforskar begrepp

onsdag 15 augusti 2012

Montessori–ledord

Ramlade över montessoriavdelningen från Igelbodaskolan och tyckte deras bild av montessori var tänkvärd och ville sprida vidare. Man kan även ladda ner en folder över hur montessorilärarna där ser på sin undervisning.

Bild från Montessoriklasserna i Igelbodaskolan

tisdag 14 augusti 2012

Mandalas att skriva ut

Jag älskar mandalas och barnen gör det också. Det finns olika syn på när och hur man använder mandalas men oavsett så tänkte jag dela med mig av sidor där man kan spara och skriva ut dem alldeles gratis!

Färgläggning av Mandalas utmanar kreativitet och är avslappnande och stärker koncentrationsförmågan. Jag gillar dem för att alla blir olika, men att det finns en enhetlighet och en symmetri.

De första jag använder är från Coloring-book – mandala och finns i olika varianter. Dessa är bra för att de är rätt enkla.

Det finns även en del mer avancerade och “plottriga” varianter med motiv.

Några andra jag rekommenderar är colormandala för där kan man skriva ut dem i pdf.

image

En annan bra sida är 123coloring som har många fina mandalas att skriva ut.

image

Sen har Coloring castle en del mandalas också, dock lite mer avancerade.

mandala coloring page

Det går ju jättebra att googla t ex mandalas coloring och man får upp massa träffar. Jag gillar att det är enhetligt i hur de ser ut, därför använder jag mig av vissa sidor.

Dessa jag nu tipsat om är ganska traditionella, cirkelformade mandalas. Givetvis finns modernare, lite mer “oäkta” varianter.

education.com finns sådana som varit ganska populära bland mina sexåringar.

Alice might like this mandala: an array of pansies and daisies, just like the ones that spoke to her in the garden.Practice counting from one to ten and create a cool and unique work of art using this mandala worksheet.Looking for something to do? Make a mandala! Encourage your child to add some crazy color to the rocking robots swirling around the page.This mandala shows preschoolers that there are a variety of different types of mushrooms. Use color to accentuate the differences between the mushrooms.

Otraditionella mandalas att skriva ut

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...