måndag 29 oktober 2012

Höstlov

Denna vecka tar jag lite ledigt och laddar för resten av terminen med tips, inspiration och material till er. Är det något speciellt ni vill läsa om, eller har ni kanske egna tips? Maila eller lämna gärna en kommentar!

Trevligt höstlov på er kära läsare!

fredag 26 oktober 2012

Fredagsfavoriter: boktstäver

Fredagsfavoriter denna vecka handlar om bokstäver!

image

Alfabetskort

image

Tips på ABC-böcker

image

Veckans pinterest: bokstäver

sandpapper

Jobba med bokstäver

image

Teckenalfabet

torsdag 25 oktober 2012

Fingerdockor till sagor

Instruktioner och mönster på hur man kan sy fingerdockor som passar till

tre små grisar och deras hus,

the three pigs

houses   

 

till guldlock och de tre björnarna,

3bears

 

och till Rödluvan  och mormor

red riding hood hela

 

finns hos Obsessively stitching

De verkar lite pyssliga att få till, men inte särskilt avancerade!

onsdag 24 oktober 2012

Bilderböcker tips del 3

I tävlingen om boken Mattestjärnor i förskolan fick deltagarna dela med sig av deras favorit-böcker för barn. Här kommer nu tredje delen av tipsen med motiveringar.

Se även Boktips del 1 och boktips del 2!

Kråke i mammas mage

Kråke i mammas mage

Jag vill tipsa om Kråke-böckerna av Marie Bosson Rydell.

Här kommer mc-polisen

Här kommer MC-polisen

Jag vill tipsa om halvan-böckerna.

Vännerna i kungaskogen

Mitt tips är boken " Snick & Snack- Vännerna i Kungaskogen bygger en koja". Boken handlar om kompisrelationer och hur man ska vara mot varandra. Boken är bra att använda om man t ex ska ha ett kompistema.

Maskerad (inbunden)

Ett boktips är boken Maskerad.

Farmor hyr en katt (inbunden)

Tipsar om den underbara boken 'Farmor hyr en katt' av Ceseli Josephus Jitta. Boken handlar om en farmor som blir ensam när farfar dör och bestämmer sig att via internet hyra en katt. Våra 4-5 åringar älskade boken och den lästes om och om igen.

Jag gillar knacka på, gruffalon och Lisen kan inte sova.

Bockarna Bruse på badhuset (inbunden)

Oj, det finns en massa bra böcker.. En ny favorit Bockarna Bruse på badhuset av Björn Rörvik, det är en bekant historia som lockar till skratt!

Adjö, herr Muffin

Jag såg att "Anonym" redan rekommenderat "Historien om någon".
Det var min favoritbok när jag gick på dagis som liten och är fortfarande guld hos både mig och "mina" förskolebarn. Den är sååå spännande och väcker diskussioner varje gång vart det röda snöret går!
Får man inte rekommendera en bok som redan blivit tipsad så väljer jag i såfall Adjö Herr Muffin!

Vem räddar Alfons Åberg? (kartonnage)Pinos födelsedag (inbunden)

Hej! Jag vill tipsa om Är Alfonsboken Vem räddar Alfons Åberg av Gunilla Bergström. Passar bra att läsa när man pratar om empati och förhållningssätt. Visa på att man inte behöver slåss.
Annars är Petter och hans fyra getter en bra bok som du kan få in matematik. rim och färger.
För de allra minsta så rekommenderas Pino böckerna av Eva Pils och Agneta Norelid. Fina bilder kort text och barnen älskar dem. De sista jag rekommenderar är Stina Wirséns böcker Vem... Helt fantastiska som tar upp många bra ämnen.

Findus flyttar ut

Findus flyttar ut

Jag rekommenderar böckerna om Pettsson och Findus av Sven Nordqvist. Roliga och otroligt fantasifyllda teckningar med massa kul detaljer.

Jag vill rekommendera en bok som heter Barnens bästa bild-ord-bok av Kari Grossmann. En väldigt mångsidig bok. Den innehåller en stor bild över bägge sidorna t.ex från badhuset med en MASSA saker,sen finns det en ram runt den stora bilden där det finns flera olika saker som man ska leta i den stora bilden t.ex en badring, badbyxor, cyklop mm. En bok som uppmuntrar till samtal och egna berättelser. Saker att peka på som sen blir till ord. Mina söners(Nu 20 och 17)favorit när de var små och nu har sambons barnbarn hittat den. Jag brukar hitta på egna sagor med hjälp av bilderna i de olika miljöerna och sätta in barnbarnets namn i sagan och de vill bara höra mera. 18 olika miljöer, skogsutflykten, spökslottet, byggarbetsplatsen, loppmarknaden, bondgården m. fl.

tisdag 23 oktober 2012

Etiketter till skapande-materialet

Om ni vill organisera ateljén/verkstaden så finns nu fina etiketter på svenska hos Sparklebox. Klicka på den svenska flaggen till höger för att ladda ner den svenska versionen.

torsdag 18 oktober 2012

Experiment med färger och vatten

Vi använde:

  • varmt vatten i en skål
  • färgade isbitar (svart+vit, gul+blå, röd+gul) (jag använde vattenfärg så koncentrerad som möjligt)

Först funderade vi på vad som skulle hända. Många funderingar! Någon trodde att vattnet skulle bli färgat och att isbiten skulle smälta. Andra trodde att det inte skulle hända något. När vi sedan la i den andra biten trodde någon att vattnet skulle bli som vanligt igen. Jätteroligt med alla idéer och viktigast är ju att gissa och sen se!

färg5

Isbiten löses upp och sjunker. 

färg4

Vi rörde om så allt vatten blev blått.

färg3

Sen la vi i den gula biten och den började lösas upp.

färg2

Det gula (kalla) åker ner på botten.

färg

När vi sedan rörde om blev det GRÖNT!

Ett så simpelt men ändå så levande experiment.

Detta kan man följa upp med att barnen får just de färgerna och sedan får blanda fram färgen på ett papper.

onsdag 17 oktober 2012

Halloween

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: jag gillar Early learning Hqs material! Jag tycker de är fina och att de ibland går att redigera!

Halloween notepaper / page borders

Mallar med halloweentema i wordformat, vilket gör att de går att anpassa!

Halloween Number Track / Number Line

De har också lite roliga siffror med antal i halloweentema.

Kolla in resten av deras halloween-material.

tisdag 16 oktober 2012

Bilderböcker Tips del 2

I tävlingen om boken Mattestjärnor i förskolan fick deltagarna dela med sig av deras favorit-böcker för barn. Här kommer nu andra delen av tipsen med motiveringar.´

Se även boktips del 1!

Alla barnen säger godnatt

Mitt tips är Alla barnen säger godnatt av Måns Garthon. En mycket rolig rimbok om hur det kan gå till när alla barn skall gå och sova. Roliga bilder som går att prata kring med många saker som även passar att räkna. Bra skrivna rim som alla barn kan kännaigen sig i. Många goda roliga lässtunder har vi haft kringden boken!

En favorit är Sagan om den underbara familjen kanin och godistrollet. En läskig bok för de äldre förskolebarnen med välarbetade illustationer som fångar deras intresse och skapar samtal med och mellan barnen.

Knacka på!

För de minsta barnen i förskolan är "Knacka på" av Anna-Clara Tidholm fantastisk. Den engagerar barnen och de kan delta aktivt med kroppen genom att knacka på alla dörrar. de lite äldre barnen lär sig boken utantill och kan på så vis läsa för de yngre.

Historien Om Någon (inbunden)

Jag tipsar om "Historien Om Någon"! En lagom spännande bok för de yngre barnen. På sista sidan brukar vi fästa en röd tråd så när sagan är slut är det vår tur att få följa tråden och se vad vi hittar...... : )

Pelle på planetfärd

Pelles planetfärd

Våra barn på förskolan älskar böckerna om Pelle, av Jan Löf. Alla hans böcker tilltalar barn, det finns en bok om olika bilar för små barn som gillas av de minsta. Bilderna är inte vackra men det är nåt som tilltalar barnen.

Billy på sjukhus (inbunden)

Billy på sjukhus

Min och barnens favorit är böckerna om Billy, av Birgitta Stenberg. Men när jag själv var liten var min klara favorit "Nu ska här bli andra bullar" av Gunilla Hansson!

Flaxa med vingarna (inbunden)

Det finns så många bra bilderböcker men jag vill tipsa om en riktigt gammal goding. Den heter flaxa med vingarna och är skriven av PD Eastman. Den handlar om en pojke som hittar ett ägg på marken så hittar han ett bo till det. Men allt är inte vad det ser ut som. Det här är en bok som innehåller massor av matte , en underfundig historia , ett empatiskt budskap, så är den dessutom väldigt rolig. Jag har läst den i många år och för många barn mellan 2 och 7 år och vi har alltid lika roligt.

Sifferjakten

Jag vill tipsa om boken "Sifferjakten". En bra sagobok som handlar om matte och finns även lite tips på matteaktiviter i boken.

Tio vilda hästar : en räknesaga (kartonnage)

Tio vilda hästar – en räknesaga

Jag vill tipsa om en barnbok som heter:
Räknesaga skriven av Rottböö Grethe. Den handlar om 10 vilda hästar som springer omkring och en efter en försvinner och till slut blir det bara 1 häst kvar som känner så ensam så han beslutar att springa tillbaks för att hämta de andra. Så först får barnen vara med att räkna mellan 10-1 och sedan från 1-10. En uppskattad bok på min förskola.

Fia och djuren på dagis

Bara älskar boken om Fia och djuren på dagis och det gör barnen också.
Har många favoriter men detta är nog den bästa

Ärtan går luciatåg (inbunden)

Mitt tips på en bra barnbok är
"Ärtan går luciatåg" En bok som handlar om dilemmat att behöva välja och inte riktigt veta vad man vill välja!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...