fredag 10 december 2010

Sagan om pepparkaksgubben

En saga som passar nu i jultider, tänkte jag kunde vara The Gingerbread Man. som är en engelsk saga. Orginaltexten är ju givetvis på engelska men jag har gjort en (ganska lik) svensk översättning. Se nedan!

image

Bilderna finns i färg och svartvitt hos Kizclub.

Hittade en annan översättning  och såg även att Fröken Flano har gjort en egen, mer berättande, översättning. Där finns även andra bilder till sagan.

Min översättning:

Pepparkaksgubben

En gång i tiden fanns det en liten gumma och en liten gubbe. Den lilla gumman tänkte att hon skulle baka en pepparkaksgubbe. Hon rullade ut degen och skar ut formen och hon satte russin som ögon, och godis som knappar. Hon stoppade in honom i ugnen, och när det luktade gott, öppnade hon upp ugnsluckan för att ta en titt och
--- Skutt! --- ut hoppade pepparkaksgubben.
"Sluta! Sluta, lilla pepparkaksgubbe!" sade den lilla gamla gumman. "Jag vill äta upp dig!"
"Nej!" sade den lilla pepparkaksgubben. "Jag kan springa ifrån dig!"
"Spring , spring så fort du kan! Du kan inte fånga mig, jag är pepparkaksgubben! "

Och bort sprang han!
Han sprang tills han kom ut, där han såg den lille gubben. Och den lille gubben sa, "Stopp! Sluta lite pepparkaksgubben! Jag vill äta upp dig!"
Och den lilla pepparkaksgubben sade: "Nej jag sprang bort från den lilla gumman, och jag kan springa ifrån dig också!
"Spring , spring så fort du kan! Du kan inte fånga mig, jag är pepparkaksgubben! "

och bort han sprang!
Han sprang tills han kom till svinstian. Och grisen sa
"(Nöff nöff)! - Stopp Stopp lilla pepparkaksgubbe! "jag vill äta upp dig!"
Men pepparkaksgubben sa "NEJ! Jag sprang bort från den lilla gumman, jag sprang bort från den lille gubben, och jag kan springa ifrån dig också!
Spring , spring så fort du kan! Du kan inte fånga mig, jag är pepparkaksgubben! "

och bort han sprang!
Han sprang tills han kom till ett hus. Och framför huset var en hund. Och hunden sa, "STOPP! Stopp Stopp Stopp Stopp stoooooooooopp! Lilla pepparkaksgubbe! Jag vill äta upp dig!"
Men pepparkaksgubben sade "NEJ! Jag sprang bort från den lilla gumman och den lille gubben, och en gris, och jag kan springa ifrån dig också!"
Spring , spring så fort du kan! Du kan inte fånga mig, jag är pepparkaksgubben! "

och bort han sprang!
Han sprang tills han kom till en äng full av kor. Och korna sa,
"Muuuu! Stoooooooopp! Stoooooooopp lilla pepparkaksgubbe. Vi vill äta upp dig!"
Men pepparkaksgubben sade "NEJ! Jag sprang bort från den lilla gumman, jag sprang bort från den lille gubben, och en gris, och en hund, och jag kan springa ifrån dig också!
”Spring , spring så fort du kan! Du kan inte fånga mig, jag är pepparkaksgubben! "

och bort han sprang!
Han sprang tills han kom till en flod. Och bredvid floden fanns en räv. Räven sa, "Hej lilla pepparkaksgubbe."
Pepparkaksgubben sa: "HEJ! Jag sprang bort från den lilla gumman, jag sprang bort från den lille gubben, och en gris och några kor, och jag kan springa ifrån dig också!
Spring , spring så fort du kan! Du kan inte fånga mig, jag är pepparkaksgubben! "
"Men", sa räven "Jag springer aldrig. Och jag vill inte äta upp dig!"
Pepparkaksgubben sa
”Spring , spring så fort du kan! Du kan inte fånga mig, jag är pepparkaksgubben! "

Räven sa, "Spring så mycket du vill, jag kommer inte att jaga dig. Men - jag skulle vilja ställa en fråga till dig."
Pepparkaksgubben sa: "Vad?"
Räven sa, "Hur tror du att du ska kunna komma över floden utan att bli blöt? För, om du blir blöt, kommer du att bli mjuk och geggig, eller hur?"
Pepparkaksgubben sa ingenting, men han såg mycket fundersam ut.
Räven sa, "Jag har en idé."
Pepparkaksgubben sade: "Vad?"
Räven sa, "Jag tänkte simma över. Om du vill kan du lifta på min svans."
Pepparkaksgubbennen sade: "OK," och tog tag i räven svans. Räven började vada ut i vattnet.
Efter några steg, räven sa, "Oj, lilla pepparkaksgubben Vattnet blir börjar bli djupt. Jag tror att du kan bli våt. Du borde nog klättra upp på min rygg" Pepparkaksgubben såg, och sa: "Okej, vattnet börjar bli djupt", och han klättrade upp på rävens rygg.
Efter ytterligare några steg, sa räven, "Oj, lilla pepparkaksgubbe, vattnet blir ännu djupare, jag tror att du kanske blir blöt .Du borde nog klättra upp på min – nacke." Pepparkaksgubben såg, och sa: "Okej vattnet börjar bli djupt ", och han klättrade upp på rävens nacke.
Efter ytterligare några steg, sa räven, "Oj, lilla pepparkaksgubbe, vattnet blir ännu djupare, jag tror att du kanske blir blöt .Du borde nog klättra upp på mitt – huvud." Pepparkaksgubben såg, och sa: "Okej vattnet börjar bli djupt ", och han klättrade upp på rävens huvud.

Efter ytterligare några steg, sa räven, "Oj, lilla pepparkaksgubbe, vattnet blir ännu djupare, jag tror att du kanske blir blöt .Du borde nog klättra upp på min – näsa." Pepparkaksgubben såg, och sa: "Okej vattnet börjar bli djupt ", och han klättrade upp på rävens näsa.

Och då sa räven - SHLLLURP! Och det var slutet på pepparkaksgubben…

 

TREVLIG HELG!

Länkar upp hos No time for flashcards och

clip_image001

2 kommentarer:

 1. Den älskade min bus när han var mindre. Och jag berättar den ganska ofta på jobbet. Dom tycker den är jättespännande. Fast i min version är det gubbe, gumma, häst, ko och en massa lekande barn som jagar honom innan räven kommer. Och jag säger: Spring spring så fort du orkar - du kan inte fånga pepparkakspojkar.

  Toppenbra saga.

  SvaraRadera
 2. hej var på jakt efter historien kring min barnboksfavorit pepparkaksgubben och hamna här..

  Den boken (utg kärnan-80)har likartad berättelse men efter gumman och gubben, kommer en ko, en häst,män som arbetar på en åker, och sedan räven. och versen lyder:
  "spring, spring det fortaste ni kan! Ni kan inte stoppa mig för jag är en pepparkaksman"

  En underbar saga är den trots allt.

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...