tisdag 7 februari 2012

Jag-matte

I min förskoleklass har vi på senaste tiden jobbat en del med jag-matte. De har fått rita av och mäta sina händer med centikuber, vi har satt upp plastband i längdordning på väggen för hur långa de är och så vidare.  Nu i veckan gjorde vi en kropp med siffror!
Inspirationen kommer från Just add clipart och mallarna för ansikte och skor likaså. Jag gjorde en svensk variant av kroppen (siffror om mig) som ni får ladda ner om ni vill. I min variant är det min ålder, antal husdjur, nummer jag bor på, personer där jag bor, favoritsiffra, antal tänder jag tappat.
image
image
image
Efter vi gjort exemplet med mig (de tycker det är såå roligt att jag tappat 20 tänder…) så fick varje barn skriva i sina siffror. Sen började det roliga! Jag hade plockat fram:pastellkritor, akvarellfärg, färgat papper, garn, färgpennor och trästickor!
bild(1)
Barnen fick göra varje siffra med olika tekniker. När de var färdiga fick de måla sin skor och sitt ansikte och sedan klistra ihop dem. Så här blev några av dem:
bild(2) red
Jag upptäckte när vi gjorde uppgiften att det var många barn som inte kunde sin adress. De fick då en liten läxa att lära sig vad de heter (för och efternamn), var de bor (gata och nummer) och när de fyller år (datum och månad). Även denna får ni ladda ner om ni vill: läxan om mig. Nästa vecka ska vi göra armarna, som de ska få skriva sin adress och sin födelsedag på!
Vi ska även göra detta namndiagram tänkte jag.
image
Den här aktiviteten gav mig ordentligt med möjligheter att prata med varje barn, observera vad de hade för koll på sig själva, deras sifferkännedom och finmotorik. Bland annat. ROLIGT var det också!

13 kommentarer:

 1. Hej Maria!
  Vilket roligt matte-projekt! Jag skulle ladda ner din svenska mall där du skrivit om rubrikerna till tex antal husdjur, antal tänder jag tappat osv. Men jag får inte fram den, utan det blir istället läxan-om-mig. Kan du lägga upp din svenska mall igen? Tack! / Ida

  SvaraRadera
 2. Ida! Tack för att du sa till, nu ska det vara fixat! Kom gärna tillbaka och berätta hur det gick om du gjorde samma projekt!

  SvaraRadera
 3. Tack för ett jättebra matte tips. Detta ska jag prova med min femårsgrupp.

  SvaraRadera
 4. Hej Maria! Det är ett fantastiskt arbete och jag vill pröva på... Hälsningar Nadja

  SvaraRadera
 5. Ida och Nadja, jag är ganska nöjd faktiskt! Roligt att kunna inspirera!

  SvaraRadera
 6. Hej
  Jättefina!!!
  Hur stora blir dom? Lägger du ut mer bilder med armarna oxå?
  Funderar på att göra detta till hösten med en etta =)

  Hälsningar Sara

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Nu blev jag sugen på att göra detta. Men har du mallen även för armarna?
  /Kicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kicki, inga mallar finns för armarna! Men det kan barnen klara av, skulle jag tro!
   Maria

   Radera
 8. Hittar inga mallar , finns dom kvar??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klicka på ordet mallarna långt upp i inlägget. Sedan får du bli medlem i teachers pay teachers och sedan ladda ner materialet math about me. Det ligger kvar.
   Lycka till!

   Radera
 9. Hej!

  Jag kan inte heller få ut mallarna till huvud och fötter. Finns det även en mall till flickan? Annars en kul grej att göra tillsammans med de äldre barnen på förskolan. / Marie

  SvaraRadera
 10. A pretty interesting and appealing method I would apply for my child,
  duck life

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...