söndag 31 januari 2010

Flerspråkighet

Barn med flera modersmål eller ett annat modersmål än svenska behöver extra mycket språk. Ofta kan språkutvecklingen vara senare, men man vet nu att det bästa sättet att stödja är att alla språken stimuleras. Förskolan har en plikt att uppmärksamma olika kulturer, språk och nationialiteter. Detta kan ta sig i uttryck på många olika sätt, men alla ska på något sätt, jobba med detta. Självklart påverkas arbetet av hur barngruppen ser ut, vilka språk, kulturer och religioner som finns representerade. I vissa förskolor är den viktigaste uppgiften att ge svenskan till barnen.

Skolverket har många bra publikationer som alla finns att ladda ner som pdf-filer:

Här finns materialet Flerspråkighet i förskolan och Flera språk flera möjligheter och Komma till tals.

modersmal.net finns lästips för pedagoger, flerspråkiga barnböcker, pedagogiskt material och andra bra tips på hur man kan arbeta flerspråkigt.

Sen måste man ju inte ha massvis med teori för att arbeta mångkulturellt, man kan börja så smått. Sjung sånger på olika språk, räkna och lär er hälsa på andra språk, prata om maten, traditionerna, högtider. Prata om olika länder, vilka djur som finns där, vad det är för klimat och väder, hur det ser ut, kända platser osv osv.

lördag 30 januari 2010

Munmotorik

Är ju alltid bra att öva på! Detta ger dessutom en ökad medvetenhet om språket, vilket ju är nödvändigt för att senare knäcka läs- och skrivkoden!

Ingelas lekstuga har ramsor för mungympa.

Och Dockmormor har fina bilder (både i färg och svartvitt) på clowner som visar tungan på olika sätt.


Några andra tips:

*En liten skål med vatten och en droppe diskmedel, sugrör. Barnet får blåsa ut i skålen och det blir massor med härliga blommor. Succé!

*Ta fram sugrör och någon lätt boll, ex pingisboll eller flirtkula. Två barn kan antingen sitta mitt emot varandra vid ett bord och försöka skjuta bollen till andra sidan, eller så lägger man en låda på snedden och de får varsin boll att försöka få in i målet.

*Häll ganska tunnflytande färg på ett bra papper och låt barnen blåsa ut den med sugrör. Jättefina och härliga teckningar och träning på en gång!

*Öva på ramsor med samma ljud, ex

Det regnar i Ragnars rabarberrabatt, det är farbror rabalder med spruta och tratt.

*Man kan även sjunga en vanlig sång på ett ljud. Ex blinka lilla stjärna på puh, puh eller ta, ta osv

*Sång (Tungan ska så långt ut som möjligt vid blä-upp)

Bläupp sa den söta lilla grodan en dag,
bläupp sa den söta lille grodan.
Bläupp sa den söta lilla grodan en dag,
bläupp bläupp bläupp.

fredag 29 januari 2010

Vinter!

Ni gör väl islyktor nu och tar vara på kylan? Klicka här.



Här finns bilder till ramsan om de fem snöflingorna. Nedan ser ni min översättning, men på Ingelas lekstuga finns en annan.

En liten snöflinga så ensam så

Då kom en till, och sen var de två.


Två små snöflingor började le

Då kom en till så var dem tre.


Två små snöflingor blev alldeles yra,

Då kom en till och nu var de fyra.


Fyra små snöflingor ville inte hem!

Då kom en till och så var de fem.


Fem små snöflingor började sporta

Då kom solen fram och sen var alla borta!




Här finns en bra mall för snöflingor att klippa ut.


Och här finns kort med snöflingor att matcha antal och siffra.

På prekinders vintersida finns ett gridgame med snögubbar. Barnen ska fylla brickan genom att slå en tärning och sedan lägga rätt antal. Som plockisar kan man till exempel ha bomullsbollar eller något annat vintrigt.


Och nu när man plockat ner julsakerna, varför inte göra en snögubbe-mobil att hänga upp? Klicka här för en mall.


Och sen finns det ju tusen saker till man kan hitta på, men man måste ju börja någonstans! Trevlig helg på er alla!

torsdag 28 januari 2010

Hälsa

Rörelse, rytmik, balans, öva grovmotorik kan man göra på tusen olika sätt. Örebro läns landsting har gjort ett ett jättebra häfte med massvis med tips på lekar och aktiviteter. Målgruppen är f-3, men det mesta går att göra med yngre barn också. På lekbanken finns många lekar beskrivna. Och på lektion.se finns ett tips med en jätterolig lek som bygger på en magisk fjärrkontroll.



Men kanske är avslappning, att kunna känna lugn och ro i en aktiv miljö i en stor grupp ännu viktigare? Här finns ett häfte med avslappningsövningar och massagesagor mm. Här finns även den kända solsagan.

Och en annan del av att må bra handlar om maten. Här finns ett häfte om kostcirkeln, tallriksmodellen, ramsor mm. På skolverket finns också lite inspiration.

Oops

Såg nu att mitt senaste inlägg hamnat under inlägget om födelsedagspromenaden, eftersom jag gjorde ett utkast tidigare. Så missa inte inlägget om spårövningar nedan!

onsdag 27 januari 2010

Födelsedagspromenad

Inom montessori finns en tradition som är väldigt fin och som jag vill dela med er. Den kallas födelsedagspromenaden.

På barnets födelsedag får barnet gå runt ett ljus (som symboliserar solen) med en jordglob i handen. För varje varv har ett år gått och under en pedagog berättar lite om vad barnet varit med om det året. De andra barnen sitter i en cirkel. Man kan lägga ut månadsbilder som vilket visar att året går. Barnet börjar på den månad som det fyller år.

Detta ger barnet en känsla för tid och uppmärksammar barnet för deras person, och gör att barnen lär känna varandra på ett annat sätt. Inför barnets födelsedag skickas ett dokument hem till föräldrarna som fyller i lite om vad som har hänt barnen under dess olika år. De får gärna skicka med något foto också. En väldigt fin ceremoni, tycker jag!



Ladda ner dokumentet som vi skickar hem till föräldrarna här.

tisdag 26 januari 2010

Spårövningar

Här kommer tips på spårövningar!

Hos oss får barnen först spåra med en tuschpenna och sedan färglägga med färgpennor. Här övar barnen verkligen precision, koncentration och penngrepp.
Här finns väldigt bra och enkla men fina spårövningar.

Här finns en fin fjäril att spåra
Och här är en snigel och här är en clown med ballonger.

literactive finns ett stort antal sidor med spårövningar mm. Man måste dock bli medlem, men det är gratis.

Färgläggning


Det finns miljontals färgläggningssidor på nätet, gratis och enkelt. Oftast är de ju engelska, men med lite redigering så syns inte det! Jag brukar kopiera bilderna och klippa in i Word. På det sättet sparas de i en bunt istället för ett och ett och så kan jag fixa till dem.

Här kommer lite länkar till bra sidor.

Denna sida har massvis med sidor, enkla och tydliga och med bra kvalité. Det är främst karaktärer ex Disney och Babar, Byggare Bob, men de har även tema som jul eller Halloween osv.

Här är en sida som är uppdelat i tema eller från a - z.

Och här är ännu en jättebra sida.

På Sparklebox finns flera set att ladda ner, ex blommor (se nedan) transport och insekter.



Hos oss så har vi en pärm för "vanlig" färgläggning, men sen har vi även tillfälliga bilder alltefter säsong och högtid. Vi har även en pärm med spårövningar mm där barnen övar finmotorik. Sådana tips kommer snart!

måndag 25 januari 2010

Till Vildingarnas Land

Ikväll blir det inga material eller länkar, utan istället detta ett boktips.

Ikväll har jag nämligen varit på förhandsvisning av Till Vildingarnas Land. Filmen var väl helt okej, väldigt gripande men inte sådär magisk som jag hade förväntat mig...

Boken däremot är riktigt häftig, spännande och lite läskig! För er som inte har koll så handlar det om Max som blir utan middag och sen uppe på sitt rum åker till ett land med vildingar som han tämjer, men längtar sedan hem till tryggheten.

Boken kan läsas rakt upp och ner och ger upphov till intressanta diskussioner. Det står 3-6 år, men jag tror att barnen gärna får vara fyra år...

Frågor som empati, respekt för andra och trygghet tas upp. Vill man kan man ju ta in skapande i det hela och göra masker, man kan leka rollekar, ta upp begrepp som stor och liten, mjuk, hård, mörker och ljus, kyla, värme osv. Mycket läsvärd!


söndag 24 januari 2010

Skogstips


Nu när solen börjar komma fram igen och naturen snart (?) kommer klä av sig sin vinterdräkt så är kanske ett skogstips på sin plats. Dessutom brukar det vara bra med lite tid att kolla igenom och förbereda materialet innan det ska användas...

Skogsäventyret är en satsning från Svenska Orienteringsförbundet och Sveaskog. De har bl a producerat ett material för skolbarn, men nu finns det även för yngre barn, färdigt att skriva ut. Jag har inte använt materialet själv, men letar ständigt efter inspiration för vad man kan hitta på i skogen, och jag tror detta skulle kunna bli roligt.

Materialet handlar om figurerna Olfar och Spanarn och barnen hjälper dem att hitta skatter i naturen. Det finns instruktioner och äventyrskort, brev från spanarn och lekar. Klicka här. Det finns även figurer att färglägga.




Jag har tipsat tidigare om en jättebra bok om utematte, klicka här för boktipset.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...