onsdag 27 januari 2010

Födelsedagspromenad

Inom montessori finns en tradition som är väldigt fin och som jag vill dela med er. Den kallas födelsedagspromenaden.

På barnets födelsedag får barnet gå runt ett ljus (som symboliserar solen) med en jordglob i handen. För varje varv har ett år gått och under en pedagog berättar lite om vad barnet varit med om det året. De andra barnen sitter i en cirkel. Man kan lägga ut månadsbilder som vilket visar att året går. Barnet börjar på den månad som det fyller år.

Detta ger barnet en känsla för tid och uppmärksammar barnet för deras person, och gör att barnen lär känna varandra på ett annat sätt. Inför barnets födelsedag skickas ett dokument hem till föräldrarna som fyller i lite om vad som har hänt barnen under dess olika år. De får gärna skicka med något foto också. En väldigt fin ceremoni, tycker jag!Ladda ner dokumentet som vi skickar hem till föräldrarna här.

2 kommentarer:

 1. Ja det är verkligen en jättefin tradition som alla förskolor kan anamma, montessori eller ej. :-)
  Min stora tjej går i montessoriförskola så vi brukar sjunga och leka att vi går runt solen när vi har dock-kalas här hemma och hon ser verkligen framemot att få firas på förskolan för då får hon gå runt med jordgloben runt solen (ljuset).
  :-)

  SvaraRadera
 2. Hejsan! Mitt namn är Maria och jag tycker att födelsdagspromenaden verkar vara en jättemysig och kul grej. Jag kan inte komma åt dokumentet som skickas hem till föräldrarna, går det att skicka det via mail?

  Mvh Maria

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...