onsdag 13 januari 2010

Boktips


På min förskola är vi ute väldigt mycket, vi går t ex gärna till skogen. Den fria leken ute är jätteviktig och spännande, men det är så mycket mer man kan göra ute! En väldigt intressant bok är Att leka och lära matematik ute av Kajsa Melander m fl. Den är lättläst, tar upp matte på ett levande sätt och man får med uppdragskort, färdiga att använda. Enkelt och konkret.Nästa tips är Ge ditt barn 100 möjligheter istället för två av Kristina Henkel och Marie Tomicic och är en bok om jämställdhet. Den riktar sig till föräldrar, men är verkligen läsvärd även för dem som arbetar med barn. Såhär står det om den på förlagets hemsida:

"Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för 2 är boken för alla föräldrar och andra vuxna som vill ge barn fler möjligheter i en könsstereotyp vardag. När och hur könas barn och görs till flickor och pojkar? Och hur påverkar det barnens handlingsutrymme, identitet och självkänsla? Med humor och vardagsnära exempel visar författarna att genusfällor finns överallt, bland leksaker och kläder, känslor och vänskap. I boken ges praktiska tips till alla som är nyfikna på hur barn med enkla medel kan ges lika möjligheter i vardagen. Förändringsgodis för alla som vill göra lekfull, utseendemässig, språklig, vänskaplig, känslomässig och kroppslig jämställdhet."

Kristina Henkel har även en hemsida: jämställt.se där det finns massvis med bra tips och dokument att ladda ner.


Och sista tipset är mer ett språkmaterial än en bok. Den heter Språklust 1och av Carin Rydja. Den innehåller massa tips och idéer till språkstimulans, det är som små dagliga program och det ingår även sånger och bilder. Ett udrag att ladda ner finns här. Det finns även en version för förskoleklassen, Språklust 2.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...