lördag 24 april 2010

Finmotoriska övningar

Här är lite inspiration för att göra små aktiviteter som tränar öga-hand-koordination och finmotoriken.
Inom montessori finns oftast övningen på små träbrickor som barnen bär till bordet och sedan tränar med. Man kan hitta på nästan vad som helst, men här följer några favoriter:

Den här övningen är även en färgsortering. Jag klippte små bitar av en badkarsmatta som låg och skräpade i ett skåp. Jag gjorde olika former, men det är ju en smaksak. Eftersom alla var samma färg ritade jag med tuschpenna i hålen. Barnen övar pincettgreppet när det sorterar pärlorna. Det finns även färdiga tvålkoppar i olika former och färger att köpa om man har ekonomin! Den här övningen har varit framme länge hos oss och är väldigt populär.
Här ska barnen helt enkelt leta rätt på pärlorna och med hjälp av pincetten lägga dem i den lilla glasburken. Här kan ju svårighetsgraden enkelt anpassas genom storleken på pärlor och även det övriga innehållet. Har man en stor låda skulle man kunna använda en stek tång eller liknande istället.
Här är en till färgsorteringsövning. Barnen trär på pärlorna på rätt piprensare. Även bra för de yngre barnen som en förberedelse för att trä halsband.
Bilden är från Prekinders. Billiga pärlor skapas av att man klipper sugrör itu och så får barnen trä halsband av dem! Här kan man med fördel föra in mönster, visa hur man gör varannan osv.
En till idé från Prekinders. Klipp kvadratiska pappersbitar som barnen sen får klistra upp som mosaik. Lägg fram papper, mosaiken och limstift och låt barnen skapa fritt.


Bilden är även denna från Prekinders. Klipp till tygbitar i kvadrater med två av varje. Barnen får sedan matcha ihop bitarna.

Den här övningen har jag inte provat än, men tror att den kan bli bra. Barnen får öva på att knäppa knappar genom denna knapporm. Den ska träs igenom de små filtbitarna med skåror i. Väldigt söt, och kommer från Counting Coconuts.
Bilden kommer från A bit of this and that. Barnen hos oss tycker mycket om denna. Frigolit, peggar och kulor är det enda som behövs. Pincett används på denna bild, men det funkar att bara använda fingrarna.
Matcha lock och burk. Träna på att ta av och på locket. Bilden kommer från Itty bitty love.
Övning för att klippa. Små remsor med streck läggs ut och barnen får klippa små bitar. Övar hur man håller i en sax och att klippa på en linje. Bilden kommer också från Itty bitty love.
Vi har en variant på denna men med en plåtburk. Här är den som färgsortering. Sugrör ska stickas i de små hålen beroende på färg.
Hittade en bra bild på olika tänger och pincetter som man kan använda för att överföra objekt. Bilden kommer från MomtessoriVad som helst kan man överföra (små bollar, bomull, fjädrar, kulor, plockisar, vad som helst). Ha två skålar på en bricka och objekt i en skålen. Det som ska flyttas bör ligga i den vänstra skålen och ska flyttas till höger. (På så sätt förbereds barnen på läsordningen vänster till höger.)

2 kommentarer:

  1. Hej, jag har en fråga! "Plockisar", som är typ halva plastkulor, genomskinliga, olika färger. Vet du var de finns att få tag på? Extremt tacksam för snabbt svar! :)

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Ikea hade förut, vet inte om de har kvar. Boutique Eden, Öob och rusta brukar ha! Plantagen ibland! Lycka till!

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...