onsdag 2 juni 2010

Jobba med bokstäver

Jag fick ett önskemål om tips om hur man arbetar med bokstäver… Oj, tänkte jag, det var ett stort önskemål!

Det finns ju blandade tips  och mycket material under etiketterna svenska och varsågod, men här kommer nu en massa allmänna tips. Det kanske är lite ostrukturerat, för jag har så många, men jag hoppas att det ska bli ganska lättförståeligt ändå.

Man får ju fråga sig vad syftet och målet är. Det är ju olika delar av detta arbete. Vissa saker gör man som första introduktion, eller för att öka den språkliga medvetenheten, och  vissa delar är till för att knäcka läs- och skrivkoden. Sen handlar det ju om miljön, om att aktiviteten kan lämpa sig för självständigt arbete, ett grupprojekt eller en samling.

Ojoj, mycket snack och lite verkstad. Här kommer nu tipsen:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Material som kan finnas i miljön för möjlighet till självständigt arbete
(Miljön ska vara ju som alltid vara tillgänglig, inbjudande och inspirerande. Saker och ting bör ha en bestämd plats så att barnen vet var de finns. Mycket av materialet nedan går att producera själv.)

Ett trevligt inslag kan vara att man har en whiteboard i hallen där barnen får skriva sitt namn när de kommer. Det spelar ingen roll om det är föräldern eller barnet som skriver, om det är bokstäver eller bara streck. Detta gör att barnen tidigt blir medvetna om bokstäver och dess funktion på ett lättsamt sätt.

Alfabetskort på väggen (finns på lektion.se, sök på alfabet, om man inte vill köpa. Lagom format är a5. Sätt alfabetet lågt så att barnen verkligen ser. Och på en rad!)

Alfabetskort med bokstäver och en bild (finns på lektion.se som ett a4 med hela alfabetet. Skriv ut 2 ex och klipp isär ena. Laminera arket och korten och låt barnen matcha.

Abc-böcker och läsa lättböcker och böcker överhuvudtaget (jag säger alltid vad bokstaven heter Be, men ljudar ut hur den låter bbb, för att förbereda när barnet ska ljuda ihop ord senare)

Alfabetsstämplar, mallar och shabloner

Färgläggningsalfabet

Spårövningar

ABC-lotto

Memory med små och stora bokstäver

Rörligt alfabet (är ju ett montessorimaterial men det går ju att skriva ut och laminera själv om man inte vill eller kan köpa)

alfabet rörligt 

Pennor och papper ska finnas framme, och gärna linjerat papper. Uppmuntra till att göra små böcker! 

Rimkort eller memory kan ligga i en fin påse, färdigt att ta fram. Finns fina bilder på i ett dokument från lektion.se.

Ha olika lådor och burkar med små saker i. Ljudenliga om de ska användas att skriva med rörligt alfabet.

Ha andra burkar med små saker i (ex små djur), och hopvikta lappar med orden på (eller bara begynnelsebokstaven). Barnen får sedan ställa sakerna på lapparna. Vi använder fina runda askar i olika färger och storlekar från ex Lagerhaus.

Har man ork och massa tid kan man göra ett tygalfabet

Pussel är ett förberedande arbete inför att skriva. Seendet och finmotoriken övas.

Skriv lappar och sätt upp på sakerna inne (stol, lampa, bord osv).

Skriv ut stora kort av barnens namn, klipp isär och gör pussel av dem. Lägg i små plastfickor eller dylikt.

Man kan bygga bokstäver med hjälp av denna mall från Tired need sleep. Skriv ut och laminera. 

Man kan göra sykort och bokstavspussel av bokstäver.

Jag älskar ju sandpappersbokstäverna som finns i Montessori. Det är plattor med bokstäverna på som man sedan kan föra fingret på och känna hur bokstaven ska skrivas. Det är ett extra sinne som används och blir väldigt konkret. Man kan göra dessa själva om man är superpysslig. Man kan ju använda ett annat material om man vill, som t ex filt. Såhär ser de ut.

sandpapper
Fem myror-spelen är roliga och  pedagogiska. 

Gör små bildkort med ljudenliga saker och lägg i små askar. Barn som börjat ljuda får sedan lägga ut rörliga alfabetet bredvid bilderna. 5-6 bilder i varje ask brukar vara lagom. Inom montessori finns det rosa materialet som man börjar med (ljudenligt) det blå (med kort vokal) och det gröna (ljudstridigt). Se exempel här.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

För att öva hur bokstäverna ska skrivas
Bricka eller form med dekorationssand att spåra bokstäverna i med fingret.

Dra med våt pensel eller krita på griffeltavla

Häll flaskfärg i en plasficka och förslut väl. Barnen får sedan trycka ut bokstaven.

Sandpappersbokstäver. (se ovan)

Asfaltkritor ute på gården. Eller en pinne på marken.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Grupp eller samling (det kan vara bra att dela upp samlingen i mindre grupper efter ålder så att de äldre barnen kan få göra lite mer avancerade saker).

Klipp ut bokstäver och göra collage.

Hitta saker i tidningar på speciell bokstäver.

Gå på bokstavsjakt i rummet och samla saker på en viss bokstav.

Fiska med rimfiskar.

rimfiskar 

Jobba med ordbilder, t ex barnens namn. (Gör lappar så får barnet ställa sig upp när de ser sitt namn. Efternamn fungerar också.)
Låt barnet matcha bild med text med bara text. Ex vitsippa.

 

vitsippa
Klipp ut, måla och glittra barnets bokstav och sätt upp på väggen eller häng i taket. Gör både små och stora. Kanske ett helt alfabet?

Gör bokstäver av pinnar, pasta, sand, ekollon rönnbär osv. Använd mycket lim!

Lek mycket språklekar! Det övar barnens känsla för att språket har en form, inte bara ett innehåll, alltså vad orden betyder. Språklig medvetenhet. Klappa stavelser, rimma, lek med språkgåtor och sammansatta ord. Boktips: Språklust av Carin Rydja och Språkglädje av Ann-Katrin Svensson. Ingelas lekstuga har massor med tips på sammansatta ord.

Titta på rim med inte bara bilder, utan även text. Barnen får se att bok och lok ser lika ut och därför också låter lika.

Skriv stora ljudenliga ord på a4papper och låt barnen hitta identifiera samma bokstav i olika ord.

Skriv framför barnen. Kanske en saga? Eller en berättelse vad som hände i skogen/på utflykten/i helgen?

Samla saker som börjar på en viss bokstav, och några med andra begynnelsebokstäver. Ha en figur som börjar på den bokstaven som bara tycker om saker på samma bokstav. T ex Fisken Fia tycker bara om saker som börjar på f. Låt barnen hjälpa  henne att hitta “hennes” saker.

Ta fram lekdegen och gör bokstäver. Bränn och häng upp och måla. Man kan använda mallar som barnen får lägga degen på så att det blir bokstäver.

Lek leken Jag tänker på ett djur. (kan vara en frukt, en sak eller vad som helst) ge ledtrådar som ex antal ben, färg osv. Säg vad djuren börjar på. Ex, “Jag tänker på ett djur som börjar på lllllll. Det har fyra ben. Det är brungult. Det jagar. Det ryter.” (kan ni gissa? lejon!)

Skapa bokstavspyssel. Här finns inspiration.

No time for flashcards har både stora bokstäver och små bokstäver.
Hugin munin and me.
Homeschool creations.

f 

Besök även de olika hemskolningssidorna, de har massvis med alfabetsmaterial. Kolla t ex mitt inlägg här.

Skriv brev! Be barnen som är på semester att skriva vykort, skaffa brevkompisar, skriv brev från nån hemlig kompis nånstans och läs upp för barnen. Maila föräldrar, skriv till bolibompa. Gör saker på riktigt!

Se till att det finns lösa bokstäver. Ta med några i samlingen. Lägg ut dem och presentera dem. Visa att man kan bygga ord av dem. Ljuda ut hur det blir om man lägger på ett visst sätt. Det spelar ingen roll om det blir nonsensord! Huvudsaken är att barnen blir delaktiga i ljudningsprocessen. Detta blir ofta magiskt när de inser hur det ligger till!

Hitta sånger och ramsor som behandlar bokstäver, språket osv. Det finns massor hos Marias lekrum. Majas alfabetssånger är ett tips. Öva vissa bokstäver. Som t ex

-Det Regnar i Ragnars RabaRbeRRabatt, det äR faRbRoR RabaldeR med spRuta och tRatt.
-Flyg Fula Fluga Flyg, och den Fula Flugan Flög.
-Bagare Bengtson Bakade Bara Brända Bullar

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ojojoj. Vad mycket det blev. Och sådär rörigt som jag befarade. Jag hoppas i alla fall att ni har någon nytta av denna radda av bokstavstips…? Jag har säkert glömt hälften, så det kommer nog fler inlägg av det här slaget. Jag planerar ett om att jobba med siffror.

Lämna gärna en kommentar med era bokstavstips!

4 kommentarer:

  1. Hej! Vilken bra blogg du har! Jobbar med barbapapa tema och blev intresserad av siffrorna med barbapap. Skulle gärna vilja ha mallar till dem om det vore möjligt! /Heléne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Blir osäker på vilka du menar. Är det från inlägget där jag tipsat om en inspirerande parklek? Jag har inga mallar, för det är inte jag som gjort bokstäverna tyvärr.
      http://www.forskoleburken.com/2012/05/inspirerande-parklek.html
      Vänligen
      Maria

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. Hej
    intressant inlägg. Skulle vilja tipsa om ytterligare en metod. Det finns ett spel som heter Clicko där du tillsammans med barnen bygger bokstäver. Man använder en byggsats I trä med integrerade magneter och bygger sedan på liknande sätt som länken du hade. Skillnaden är dock här att bokstäverna håller ihop och att barnem kan gå loss med sin kreativitet och bygga massa annat också.

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...