onsdag 1 september 2010

Matematikövning med pärlor

image
Bilden kommer från Handmade beginnings

image Bilden kommer från Prekinders

Det finns olika varianter av denna som ni ser. Den första är ju den som påminner om Montessori- även om alla är i olika färger i montessori.  Man matchar rätt siffra med rätt “länk”. Den andra övningen är från Prekinders och där ska barnen matcha de som är lika många. En ytterligare variant är att man lägger endast länkarna och så får barnen lägga dem i längdordning.

Man kan ju göra egna länkar genom att trä pärlor, men jag tänker mig att det enklaste sättet att göra detta är klippa isär sådana där pärl-girlanger som man kan köpa t ex på Ikea till jul.

Hos Montessori for everyone kan man ladda ner sifferkort alldeles gratis.
Så här ser delar av pärlmaterialet inom Montessori ut. Detta är entalen och tiotalen. Nästa steg är en platta med 10x10 alltså 100-talen och sedan en kub med 10x100 dvs 1000. Detta material ger barnet en väldigt konkret upplevelse av hur mycket någonting är.
image Vill ni läsa mer matematikmaterielet finns ett lättläst och överskådligt examensarbete av Ann Lagergren och Jenny Sten från Malmö Högskola som heter Montessori och matematik.

1 kommentar:

  1. You know I even tried making those with tiny pearls that stick together when you water them...can't remember the name right now but the garland would have worked better! Thanks for linking up!

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...