måndag 15 november 2010

Hur inreda en småbarnsavdelning?

Natalie efterlyser tips för att inreda en småbarnsavdelning på ny förskola. Såhär skriver hon:

"Hej! 

Jag skulle gärna vilja ha tips från dig och läsarna. 
 
Håller just nu på att inreda en ny förskola och letar efter de där små speciella detaljerna, leksakerna eller inredningsmöblerna som blir som guldkorn i verksamheten.(Småbarnsavd.)

Samtidigt vill jag veta hur ni jobbar med det här med genusperspektiv.

Hur inreder vi t.ex dockvrå utan att använda just det ordet och göra det "flickigt". Tycker det kliar lite:-) Kanske skapa "rum i rummen"?
"

Vad har ni för idéer? Jag har semester en vecka nu (men har schemalagt massa roligt till er ändå) så jag tänkte lägga samman era svar i ett inlägg nästa vecka och samtidigt ge lite tips själv.

Vore kul om ni som jobbar på småbarnsavdelning (och självklart även ni andra) kan dela med er av Era guldkorn!

7 kommentarer:

 1. vi kallar vårt rum för fantasirummet. vi har utklädningkläder,man kan leka mamma,pappa och barn, frisör
  doktor, affär m.m.

  Fantasirummet är ett mycket bra ord..

  SvaraRadera
 2. Hej & tack för en inspirerande blogg! Vi tyckte inte att vi på vår fsk hade så mkt att erbjuda de mindre barnen så vi gjorde om ett rum till ett upplevelserum. Varje vägg representerar ett sinne. Synväggen innehåller tex speglar, former i olika stl/färger, siktburkar och vattenflaskor med glitter och saker som flyter/sjunker. Känselväggen innehåller känseltavla med nio olika material, burkar med tung/lätt material, bollar i olika material & stl. På lukt/smakväggen har vi burkar som vi fyller med olika saker som barnen sedan får smaka/lukta på och sedan gissa vad det är. Detta rum är mkt välbesökt av såväl små som stora barn. Ha dt gott =)
  Mvh junhe

  SvaraRadera
 3. På vår förskola kallar vi dockvrån för hemvrån. Här får vi in de lite tekniska prylarna för killarna också.
  Ett annat tips är att sätta speglar överallt i barnens höjd. Ett natursnöre med muttrar toarullar, nycklar och annat som de små barnen tycker är kul att undersöka. Känselplattor på golvet och samma påväggen ovanför. En bild på barnen nere vid deras fack...Jag kan hålla på hur länge som helst.
  Mvh
  Lind

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar du med tekniska prylarna för KILLARNA? Har du inget genustänk?

   Radera
 4. Vi kallar vår hörna med spis och små stolar och bord och docksäng för lägenheten!

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Små barn tycker om att var i närheten av vuxna därför kan det vara bra att de större rummet (om sådant finns) möbleras så att det blir olika "hörnor" för lek.
  Vi har fördelen av att kunna få plats med många barn vid måltiderna i ett mindre rum. På så sätt så har vi de höga stolarn i det rummet och kan då möblera med låga bord i vårt stora rumm. En annan fördel är att det lilla matrummet kan dukas och göras i ordning för lunch långt innan, för där är vi inte sedan.
  I det större rummet har vi plats för ett stort lågt bord med närhet till papper, kritor och pennor. En hörna är möblerad med litet bord och en hemmagjord spis med riktig kran (dock utan vatten). Materialen finns lätt tillgängligt så att barnen själva kan nå dem. Vi delar av med en gammal skolhylla som står reält säker och har plats för många saker.
  På golven finns mattor för leken på en småbarnsavdelning är ofta på golven.
  Det går att använda mycket gammalt material som blir till nya. Vi har fyllt gammla petflaskor med vatten och hällt i paljetter, glitter och pärlor som blir roliga att utforka för barnen. Har man en hylla med lagom höjd kan man skruva fast lock på gammal syltburkar som sedan går att fylla med olika saker som barnen kan titta på tex en fina pärlor, mynt, växter eller en fluga.
  Tack för en fin blogg som jag ofta besöker!
  Vänligen...............Mia

  SvaraRadera
 6. Varje barn har sitt unika intresse. Barn som älskar böcker där bör man inreda med en bokhylla som barnet lätt kommer åt samt en mysig plats att sitta och läsa på där det finns gott om ljus. Sedan kan man ha många klippkonstnär på småbarnsavdelning som aldrig tycks tröttna på att klippa allt och inget i strimlor. För att undvika att böcker, gardiner och kläder får nya former så kan man se till att barnet har sitt eget pysselbord men tillhörande pyssellåda där det finns klister, sax, papper, kataloger och annat utifrån ålder.
  Tänkvärda dekorationer
  Dekorationerna som man inreder ett rum för barn med kan också tillföra känslan av lek och utveckling. Precis som viss typ av barnrumsinredning bjuder in till lek så kommer väggdekor och självlysande stjärnor på vägg eller i tak väcka eftertanke och förundran.

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...