fredag 11 mars 2011

Tillit och trygghet

Här kommer gästbloggare Maria Flanagan Sundqvists tredje läsvärda inlägg! Läs gärna även hennes tidigare: Presentation och Att välja positiva tankar om sig själv!

Trevlig helg på er alla!

--------------------------

Tillit och Trygghet. Jag stötte på dessa ord häromdagen i en diskussion och funderade kring detta.

Tillit och trygghet är väl vad vi alla vi känna och uppnå i både relationer och på våra arbetsplatser men vad betyder det egentligen??

Trygghet för mig är att kunna känna mig lugn och veta att jag duger i förhållande till andra människor. I miljöer där jag känner stor trygghet vet jag att kritik och misstro inte är viktiga ingredienser utan här finns det en större möjlighet för mig att vara mig själv och inte behöver försvara saker jag gör eller säger. Här får jag möjlighet att växa som människa och känner både större lust och glädje. När jag känner stor trygghet blir livet roligare helt enkelt.

Jag har arbetat på arbetsplatser där tryggheten varit hotad och där människor kritiserade varandra och kom med påhopp om vad man gjorde eller inte gjorde. I situationer där man hela tiden måste försvara sig och sitt agerande kan tryggheten bli hotad. Jag upplever ofta att i dessa situationer blir människor osäkra och vågar inte lita på vare sig själva eller varandra. Glädjen och lusten försvinner och människor är inte lika glada.

I motsats till detta har jag också varit på arbetsplatser där trygghet har varit ett ledord och där känslan att jag duger varit stor. I en sådan här miljö blir kreativiteten större och alla vågar både prova och komma med förslag på hur arbetet ska utvecklas framåt. Glädjen är också mer närvarande och människor skrattar mer och är glada.

Vad är det då som gör att tryggheten finns mer på en del platser och är mindre framträdande på andra? Jag har inga vetenskapliga svar på detta men jag tror att det handlar mycket om tillit och då kanske mest hur vi uppfattar ordet tillit. För en del människor är tillit att alla ska vara ärliga och att vi har ett klimat där vi ska berätta allt för varandra och vara raka. Men är det verkligen det som är tillit?

Jag funderade på det där och jag tänker att tillit handlar mer för mig om att lita på att människor runt omkring mig tar beslut som för dem är riktiga just då. Jag kanske inte uppskattar eller gillar alla beslut som tas runt omkring mig men jag litar på personen. Det kanske är det här som är tillit? Jag vet inte, men känner att det ligger en större trygghet för mig om människor runt omkring mig litar på mig. Om jag känner tillit på det här sättet blir också behovet av att kritisera mindre. Även om jag inte gillar ditt beslut så litar jag på dig! Det känns som trygghet för mig.

I mitt arbete som handledare träffar jag många arbetsgrupper och både känner och märker skillnaden hur det kan vara på olika arbetsplatser. Skillnaden i hur stor trygghet det är påverkar människor mer än man kan tro men här kan handledning vara ett bra verktyg för att komma vidare. Även i de miljöer där tryggheten inte är stor är jag övertygad om att genom samtal kunna bidra till att öka känslan av trygghet. Detta påverkar både de som arbetar men också de människor vi arbetar med, till exempel barnen på förskolan. Jag tror att det är viktigt att vi stannar upp ibland och pratar om ord som är viktiga för oss. Vad innebär trygghet och tillit för mig? Ibland kan det vara skillnaden i hur vi uppfattar ord som gör att det blir slitningar mellan oss.

Hur har du det på din arbetsplats och vad innebär trygghet och tillit för dig?

Maria Flanagan Sundqvist

1 kommentar:

  1. Hej!
    Jag tycker att det här var ett otroligt givande inlägg. Jag är själv nyutbildad förskollärare och har hamnat i ett arbetslag där jag trivs jättebra, men jag funderar mycket över våra relationer. När känns det bra? Är det något som inte känns bra? Vad blev fel när det inte kändes bra? Hur ska jag göra nästa gång?

    För mig handlar nog tilliten dels om att jag vet att mina kollegor förmedlar den information som är relevant till mig. De behöver inte berätta allt de pratar om när jag inte är närvarande, men jag vet att de berättar det jag behöver veta. Tilliten handlar också om att jag vet att de litar på min kompetens.

    Jag ser fram emot ditt nästa inlägg!

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...