fredag 15 april 2011

Tips om sångsamling

Jag har fått önskemål om att skriva lite om min vardag. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst, men jag får nog ta det lite pö om pö.

Här kommer nu en beskrivning om den sångsamling som vi har på min förskola.

Vi samlas hela gruppen i en ring, när alla är där är vi 22 barn(!). Det blir lite trångt, men det är trevligt att alla är med.

Jag har en guldlåda (skokartong inklädd med guldpapper)som alla sångkorten ligger i. Sångkorten är bilder klistrade på färgat papper (laminerade). Jag kan de flesta sångerna utantill, men om jag varit noggrann sitter texten baktill. Jag har ett litet staffli från ikea som jag sätter upp korten på. image

Jag har i förväg lagt korten i en ordning som jag tror passar och jag försöker att inte prata så mycket emellan. Om jag ska introducera en ny sång brukar jag berätta texten och så sjunger jag före och så hänger barnen på.

Innan vi tar första sångkortet sjunger vi startsången:

  • Här sitter du, här sitter jag, här sitter alla vi idag (peka och gör en cirkel)
  • och har en härlig lust att sjunga, därför sitter vi här idag, (gör en stor sol med armarna)
  • jajjamensan, fattas bara annat!

Sen tar vi korten i ordning, jag brukar stoppa in några rörelsesånger i mitten för att få bort myrorna. Ibland har jag med mig små saker som sitter på staffliet istället för kort. Jag försöker variera med olika slags sånger, med/utan rörelser till, långa/korta, snabba/långsamma osv. Självklart får alltid någon ramsa vara med. När korten är slut sjunger vi avslutningssången:

  • Nu är det slut för idag (klapp klapp)
  • tack och adjö för idag (klapp klapp)
  • tänk vad stunden gick fort, tänk så mycket vi gjort (vinka med båda armarna från sida till sida)
  • men nu är det slut för idag! (klapp klapp)

Sångsamlingen brukar ta ungefär 15-20 minuter beroende på humör! Än så länge kör vi utan komp, men jag skulle gärna ha lite rytminstrument, en gitarr eller en kompskiva också!

Vad är era sångsamlingstips? Hur ser det ut på er förskola? Är det samma person som håller i samlingen, har ni kanske någon som kommer till er och sjunger med barnen? Vilka är favoritsångerna?

---------------

Se tidigare inlägg för sånger:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...