torsdag 4 augusti 2011

Material till förskoleklass–hjälp!

Nu om några dagar(!!)börjar jag ett nytt jobb, jag ska jobba i förskoleklass! Detta är helt nytt för mig och väldigt spännande. Det ska bli en ny parallell, så allt ska köpas in och beställas. Vi har alltså ingenting till att börja med!  Så nu undrar jag, ni som vet vad ni håller på med:

 • Vad har ni för tips till material / leksaker/ hjälpmedel till förskoleklassen?
 • Vad är ett måste, vad kan ni vara utan? Vad är basic och vad är en lyx-resurs?
 • Vad är fiffigt och smart inredning?
 • Vad gör ni första veckorna?

Lämna en kommentar eller maila så kan jag sätta ihop en lista så kan vi sprida detta vidare.

Vore toppen om ni ville hjälpa mig!!!

Kramar

4 kommentarer:

 1. Jag jobbar inte med förskoleklass men jag kan tipsa om att du kommer väldigt långt med en bra samlingsvolym med klassiska sagor... De är är ofta underlag för såväl språk som matte som moral och etik... Sedan funkar allt du redan gör! För det gäller att hålla i huvudet att det är förskoleklass inte skola... så vanliga sällskapsspel, lego, familjevrå etc.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag har jobbat i förskoleklass ganska många år. Ibland integrerat med år 1, ibland med både år 1 och 2, osv i olika konstellationer. Jag arbetar mycket med det sociala och vi-känslan de första veckorna (jo sen också!) under dessa veckorna när vi lär känna varandra vet jag också vad jag behöver arbeta med utifrån just dessa eleverna, denna gruppen. Så mitt egetnliga tips...vänta med beställnignar tills du känner gruppen och vet vad ni kommer att arbeta med, i övrigt är det ju som theres säger - att det du arbetat med innan funger ju också, kankse med vissmodifiering. Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jag håller med ovanstående skribenter! Sagoböcker är väldigt bra. Man kan jobba med teman utifrån dem men också egna teman som barnen kan spinna vidare och ge egna idéer kring också. Teman och forskning kring olika "naturfenomen" är bra också. Då kan man vara ute mycket, precis som med yngre barn. Såna här saker främjar ju också det sociala samspelet och samarbete mellan barnen för att t.ex. lösa uppgifter de får. På så sätt kan man jobba med mycket vardagsmatte.
  Jag läste en bok en gång som hette "Flygande mattor och forskande barn" tror jag.... eller om det var "lekande barn" på slutet. Den handlade om en förskola i Finland som jobbade så där.
  Sen måste jag ju säga också att Montessorimaterial är jättebra i förskoleklassen. Det passar alldeles ypperligt!

  SvaraRadera
 4. Hej Maria!
  Grattis till ett "nytt" och spännande jobb. Jag har arbetat i F-klass i säkert 10 år och tycker att det är det bästa man kan få göra. När terminen börjar satsar jag mycker krut på att få ihop gruppen och skapa en vi-känsla. Det fortsätter jag i och för sej med hela året. Barnen brukar få en guldbok första dagen som jag kallar "Boken om mig själv". I den får de rita och berätta hur de känner sig i dag, första skoldagen. En del har fjärilar i magen, andra längtar mest efter glassen vi bjuder på osv. Vi jobbar sen i denna boken varje vecka med en ny fråga. Det kan vara vilken favoritfärg barnen har, favoritmat, jag är rädd för... osv. sen redovisar vi detta för hela klassen. Barnen växer verkligen med sin uppgift. Återkommer med mer tips.
  Katarina

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...