tisdag 24 april 2012

Portfolio

Det här med dokumentation! Vi är ju skyldiga att dokumentera, det är oftast väldigt givande och dessutom roligt, men vissa menar att det snarare tar tid från barnen än ger ökad kvalitet. Åsikterna är många och det finns ännu fler varianter av dokumentation.

Frågorna är viktiga: vad dokumenterar man? Vad är syftet, för vems skull? Är det barnen, verksamheten, processen, resultatet som ska belysas? Hur dokumenterar man? Med vilka verktyg? Hur synlig ska dokumentationen vara? Hur delaktiga är barnen?

Ett sätt att dokumentera är att arbeta med portfolio. Jag har här försökt hitta olika sätt, tankar, material, vägar för att ge er inspiration till att göra på ert sätt, för bästa resultat!

Ett exempel på dokumentation med en powerpoint

image

Information om digital portfolio

image.
Förskolan Gläntans version av portfolio, Min bok.

Magisteruppsats Portfolio som arbetsverktyg i förskola och skola och examensuppsats Digital Portfolio- att dokumentera och skapa sammanhang i förskola och skola.

image

Gleerup som gett ut Portfolio i förskolan bjuder på mallar ur boken: en lekobservation, barnintervju, vad jag tycker om m fl.

imageimage


Skolverket har publicerat ett stödmaterial kring pedagogisk dokumentation.

image

Bloggen pedagogiska kullerbyttan har flera konkreta och givande  inlägg om pedagogisk dokumentation

image

Hur dokumenterar ni? Vad? Varför? SKriv gärna några korta kommentarer så kan vi hjälpas åt. Har ni något foto får ni gärna maila forskoleburken (@)hotmail.com!

1 kommentar:

  1. Denna otroligt inspirerande blogg har en award att hämta hos mig!

    Hälsn. Therese

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...