onsdag 4 april 2012

Recension av Tala ut och prata på

När jag skulle skriva den här recensionen fick jag faktiskt lite skrivkramp. Det är viktigt för mig att göra boken rättvisa och den är så innehållsrik så jag ville vara tydlig och ändå inte bli alltför långrandig. Jaja. Här kommer nu lite info om boken Tala ut och prata av Lotta Juhlin och lite tankar kring den!

-----

Tala ut och prata på är en lättläst och inspirerande bok om hur barns språk utvecklas under förskoleåren och de första skolåren. Till boken hör också en webbplats!

Författaren LOTTA JUHLIN är lågstadielärare och talpedagog, och har hållit en mängd föreläsningar och kurser inom området språkutveckling för barn i förskole- och skolålder. Lotta har även en blogg, Talpedagogen, där hon delger sina tankar kring barns tal och språk: Enligt Lotta vill hon att det ska vara ett levande forum och man kan även ställa frågor!

image

Smakprov av Tala ut och prata på

Till boken då!

Tala ut och prata på är en tjock och  mycket matnyttig handbok med både teoretiska avsnitt och en massa konkreta övningar och lekar som stimulerar språkutvecklingen. Boken tar upp både sen/avvikande språkutveckling såväl som normal. Det finns övningar och material att använda både i stor grupp och enskilt.

Förutom kort teoretisk introduktion är boken uppdelad i fem delar:

  • Språklig medvetenhet och språklekar
  • Problem med fonem (övningar och material för att öva olika ljud)
  • Fler språklekar och lässerier, snackor och sketcher
  • Rollspel, kroppsspråket och rösten
  • Problem med talflyt (stamning)

En bra resurs som kommer med boken är en webbplats, där man bl.a. kan lyssna på inspelat tal och få tillgång till material som bilder, spel mm som man kan skriva ut.

image

Jag tycker verkligen att detta är en jättebra resurs för pedagoger som arbetar med språket. Talpedagoger, specialpedagoger har kanske ännu större nytta av den, men det finns även mycket att ta av för pedagoger inom förskola och de tidigare åldrarna i skolan.

Speciellt gillar jag språklekarna och delen med övningar (det finns massa!) för att träna på vissa ljud, det har jag haft svårt att hitta hittills. Jag uppskattar att materialet delas digitalt, då man har möjlighet att  skriva ut fler exemplar och slita dem med hälsan, samt möjligheten att lyssna på ljudfiler och även man inte behöver vara rädd att tappa bort det…!

Jag rekommenderar verkligen denna bok!

-----------

Redogörelse för villkor

Studentlitteratur har skickat mig ett exemplar av boken, ingen annan ersättning har utgått. Alla åsikter är mina egna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...