torsdag 8 november 2012

Bilderböcker tips del 4

I tävlingen om boken Mattestjärnor i förskolan fick deltagarna dela med sig av deras favorit-böcker för barn. Här kommer nu fjärde och sista delen av tipsen med motiveringar.

Hilda får en kompis (inbunden)

Jag tycker om böckerna om Hilda skrivna av Krista Hjärpe. I boken "Hilda får en kompis" får man följa Hilda som nyss flyttat och hur hon träffar en ny kompis. Böckerna förmedlar igenkännande för många barn med en humoristisk ton och härliga bilder.

Jag vill tipsa om Jonna Björnstiernas "Sagan om den underbara familjen Kanin och Fru Skräck", alldeles lagom rysligt spännande, med fantastiska illustrationer och bra slut. Har läst den hundratals gånger för min förra grupp med 3-5åringar, och alla tyckte den var lika bra. Den ledde till många intressanta diskussioner om att vara rädd, om mod, om "läskigheter", vi ritade kartor och berättade egna "spökhistorier" med olika rekvisita. Jätteroligt!

Här kommer mc-polisen

Jag vill tipsa böckerna om halvan. Läste dem för mina egna barn och nu för barnen på min förskola.
De finns både med text och bild och som bildbok för de yngre barnen.
Barnen älskar dem, i höst har barnen efter vi läst dem fått måla något som intresserade dem från boken.
Det sitter många underbara målningar med mkt detaljer och saker som barnen berättat. De pratar stolt om sina målningar och hämtar böckerna och vill måla igen.

PrickenIngrid ska resa (inbunden)

HJÄLP!!!!! Tipsa om en bok, jag som älskar att läsa böcker, hur ska man välja. Jag gillar Halvan, alla böcker som rimmar t.ex. gruffalon, böckerna om Rut och Knut och lilla tjut, Rakel och sen är väl Katerina Janouch böcker om Ingrid så söta. Jösta och Johan är kul och tänkvärd. Sen alla böcker man minns från det att man själv var liten, Kringlan, Pricken och Kajsa kokar soppa på en spik. Självklart tycker jag dessutom att man bör ta och läsa alla klassiska sagor som Guldlock, Bockarna Bruce osv, de går att arbeta med i flera veckor genom både språk, matematik och skapande, ja ALLT. Nä nu ska jag ge mig, missade nog poängen med tävlingen om att tipsa om EN bok......

Det finns ju många bra böcker men ett tips är "Lisen kan inte sova" skriven av Kaj och Per Beckman. Den handlar om en flicka som vill ha så många saker i sängen så att hon till slut inte ryms själv....Boken bygger på upprepning och det går ju hem hos barnen.
I år gjorde vi den som en födelsedagspresent till våra 4-5 åringar på förskolan där jag jobbar. Vi laminerade bilderna i sagan och gav barnen varsin saga då de fyllde år. Jag har även testat att använda riktiga föremål och en docksäng och gjort den på samlingen med barnen och barnen vill också då gärna vara med "och göra sagan"....

Ut och gå!

Svårt att välja en bok att tipsa om men jag väljer "Ut och gå" av Anna-Clara Tidholm som även skrivit andra bra böcker. Det är bra böcker med bilder och lite text som man kan läsa eller bara titta på bilderna.
Annars är även "Nasse hittar en stol" av Sven Nordqvist en väldigt stor favorit.

Grodan och främlingen (inbunden)

Jag rekommenderar boken Grodan och främlingen av Max Velthuijs. Boken beskriver väldigt bra hur våra fördomar kan stoppa oss från att träffa och lära känna underbara människor.

Vem är arg?

Jag rekommenderar böckerna av Stina Wirsen! VEM ÄR böckerna som tar upp konkreta händelser som barn Upplever och bearbetar dagligen. Böckerna behandlar Värdegrundsfrågor och alla våra känslor som finns i vår kropp På ett tilltalande sätt.

Bu och Bä i skogen

Hej! Visst tar jag chansen att vinna boken. Som tips på bilderbok tipsar jag utan tvekan BU OCH BÄ böckerna. Just nu arbetar vi med Bu och Bä i skogen. Finns så mycket begrepp, matte, språk och känslor att kunna utgå ifrån. Sedan är ju bilderna och texten lite underfundiga också.
Tack för alla tips. Bara älskar att gå in och få lite inspiration. Underlättar mitt arbete!

En bok

Vi har läst en annorlunda och rolig bok som vi skulle vilja tipsa om. Den heter EN bok av Herve Tullet. I denna boken skapar man intresse för både färger och matte på ett roligt och lustfyllt sätt.

Sagan om det röda äpplet (inbunden)

Jag rekommenderar Jan Lööfs böcker sagan om det röda äpplet, abc boken. Böcker där man tillsammans med barnen kan följa det oväntade. Vi räknar, tittar efter äpplet med mera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...