söndag 17 augusti 2014

Tips göra första dagen i förskoleklass

Vad kan man göra första dagen i förskoleklass, undrade Åsa.

Här är några tips:

Givetvis ha en välkomstsamling med presentation. Alltid trevligt att för barnen berätta om sig själv, lite intressen, familj osv. Kul att ta med rekvisita!

En startsång som jag har använt kanske kan passa även er?

Namnlek är ju lite kul. Jag gillar den när man ligger i en ring med fötterna inåt. En sätter sig upp och säger Hej! Jag heter Maria och sedan sätter sig alla upp och säger Hej Maria och sedan lägger sig alla ner igen och nästa barn sätter sig upp. Är det någon som inte riktigt vill får man ju vara hjälpas åt och stötta såklart.

Bra kan vara att gå igenom hur saker funkar på skolan. Dvs, prata om hur en dag ser ut, vad ni kommer att göra, inne, ute osv.

En skapandeaktivitet är alltid tacksam. T ex kan man göra ett klasspussel där varje barn får en pusselbit att måla och sedan sätts alla bitarna ihop som ett stort pussel på väggen. Vi är alla viktiga! Tillsammans blir vi en enhet! Man kan också göra ett hjärta av handavtryck som symboliserar samma sak.

Man kan prata om hur man vill ha det i skolan. Tillsammans kan man bestämma lite regler. Bra om språket är positivt, dvs vi räcker upp handen istället för vi pratar inte rakt ut. Passa på och gör en tankekarta! Och varför inte fråga barnen hur de tycker att de lärarna ska vara!? :)

Namnskyltar är ofta poppis att göra, en möjlighet att sitta ner med några barn och prata lite. Passar bra till hyllan i hallen eller  lådan.

Ett tips från en annan läsare:

Barnen brukar få en guldbok första dagen som jag kallar "Boken om mig själv". I den får de rita och berätta hur de känner sig i dag, första skoldagen. En del har fjärilar i magen, andra längtar mest efter glassen vi bjuder på osv. Vi jobbar sen i denna boken varje vecka med en ny fråga. Det kan vara vilken favoritfärg barnen har, favoritmat, jag är rädd för... osv. sen redovisar vi detta för hela klassen. Barnen växer verkligen med sin uppgift.

image

Var är bus-alfons är också uppskattat att läsa första dagen. Kanske kan denna saga passa också, en bok om att börja förskoleklass från Helsingborgs stad.

Första dagen kommer att gå fortfort!

1 kommentar:

  1. Tack för tipsen! Lyckades hittade jag den här Alfons-boken på finska också ("Mikko Mallikas menee kouluun")! Den måste jag ha i min förskola!

    - Förskollärare i Finland

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...