tisdag 16 mars 2010

Jämställdhet!

"Alla som verkar i förskolan skall hävda de grundläggande värden som anges i denna läroplan och klart ta avstånd från det som strider mot dessa värden. Vuxnas sätt att bemöta flickor och pojkar liksom de krav och förväntningar som ställs på dem bidrar till att forma flickors och pojkars uppfattning om vad som är kvinnligt och manligt. Förskolan skall motverka traditionella könsmönster och könsroller. Flickor och pojkar skall i förskolan ha samma möjligheter att pröva och utveckla förmågor och intressen utan begränsningar utifrån stereotypa könsroller."
Lpfö 98.

En jämställd förskola för alla,  är en bok som alla som arbetar i förskolan borde läsa- oavsett vad man har för inställning till genus, förkunskaper, tankar kring detta. Det är en bok som är positiv och konkret. Det finns  många exempel och tips i boken  på vad man kan göra, hur man kan gå vidare.

Ur bokens innehåll:
Förskolans jämställdhetsuppdrag
Att uppmärksamma individen istället för kön
Föräldrakontakt och jämställdhet
Tips när en likabehandlingsplan ska upprättas.

Bokens författare Kristina Henkel är stadsvetare med genusvetenskap som inriktning. Hon har arbetat i förskola och skola och inom kvinnojourer. Hon är även föreläsare, genuskonsult och driver utbildningsföretaget Jämställt.se, där material gratis finns att skriva ut. Boken går att köpa via Jämställt.se, någon nätbokhandel eller att låna på biblioteket.

Jag har tidigare tipsat om Kristina Henkels nyare bok Ge ditt barn 100 möjligheter istället för två, läs om den här.

Har ni några bra genustips?

1 kommentar:

 1. Hejsan!

  Tack för att du sa till om länken, nu är det fixat. :-)
  Ha det gott och tack för alla inspirerande inlägg du gör!

  /Emy

  forskollarare.blogspot.com

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...