onsdag 2 november 2011

Utvecklingssamtal och barnintervjuer i förskola och skola

Det är bråda tider nu när utvecklingssamtalen snart kör igång! Alla har ju olika mallar, metoder och åsikter om detta.
En läsare efterlyste info och tips för utvecklingssamtalen så nu har jag spånat lite. Vet inte om det är särskilt nytänkande, men man får ju välja själv. Intressant är att i det enda som står om utvecklingssamtal i läroplanen för förskolan är att de ska genomföras och att det är förskollärare som ansvarar för innehåll, utformning och genomförande av dessa.
Jag tycker det är roligt att ta en liten stund innan samtalet med varje barn och göra en barnintervju. Det finns ju olika varianter på dessa. Hos Marias lekrum finns många olika intervjuer att välja på: barnintervju  och en barnintervju för äldre barn i förskolan, och barnintervju vid övergång.
Sagokistan skrivs lite om barnintervjuer och ger tips om en mall från Gleerups som man kan följa.
Att förstå barns tankar: Metodik för barnintervjuer
Boken Att förstå barns tankar: metodik för barnintervjuer av Elisabet Doverborg och Ingrid Pramling kan vara en vägledning! Kanske även Utvecklingssamtal : En berättelse om barn, föräldrar och förskollärare av Christina Gars kan ge upphov till tankar?!
En intervju om fritidshemmet finns från Linköping, går att inspireras av, mycket är ju detsamma även för yngre!
Sen är det då frågan om vad man ska ta upp på samtalet. Intervjun givetvis, men sen då? Vem är samtalet till för? Handlar det om verksamheten, barnet eller föräldrarna? Vem ska prata? Jag tänker att detta är en fantastisk chans att använda föräldrarna, stärka samarbetet och gemensamt jobba mot samma mål. Vad jag säger är att det är viktigt (enligt mig!) att det inte blir en rapportering, utan att föräldrarna får komma till tals! En annan fallgrop tror jag, är att man använder allt tid åt hur det är nu och hur det har varit , och glömmer att blicka framåt, vad vill man? Det heter ju utvecklingssamtal, samtal för utveckling!
Ett tänkvärt inlägg från bloggen På förskolan som handlar om utvecklingssamtal.
Jag hittade en text från Centrala Elevhälsan i Ockerö kommun som beskriver arbetet med utvecklingssamtal, arbetssätt och utvärdering. Texten heter Utvecklingssamtal som grunden i kvalitetsarbetet
Från en förskola i Järfälla kommun finns mallar för arbetet med utvecklingssamtal. Där finns frågor till föräldrar för inskolningssamtal, utvecklingssamtal.
Hos oss i min förskoleklass kommer vi intervjua barnen och barnen kommer att få göra en självvärdering hemma med föräldrarna. Vi går igenom dessa på samtalet och även den språk- och matematikscreening vi gjort tidigare. Barnen kommer att vara med en liten stund av samtalet och tillsammans kommer vi fram till ett eller några strävansmål för barnet och oss.
Här är vår självvärdering. Ni kan själva fylla i text i ballongerna om ni vill använda denna. Vi har texter som jag är en bra kompis, jag känner mig i trygg i skolan, jag lyssnar på andra i samlingen osv. Barnen målar hela, halva eller inget av ballongerna beroende på om de håller med eller ej.
image
På lektion.se finns en del material om utvecklingssamtalet, främst för skolan.
Innan utvecklingssamtal
Inför utvecklingssamtal
Utvecklingssamtal (mest förskola)
IUP
Lämna gärna en kommentar med era funderingar, frågor eller tips kring utvecklingssamtalen!

3 kommentarer:

 1. Nej vad läskigt! Skulle precis in på din underbara blogg och höra ifall du hade några bra tips på barnintervjuer och så har du skrivit om det idag!

  /Emma - en trogen läsare :)

  SvaraRadera
 2. Emma, det var ju verkligen roligt att höra! Tajming är ju allt i bloggvärlden tror jag... :)

  SvaraRadera
 3. Jag vill gärna veta mer om samtalen med de minsta barnen, de kan man ju oftast inte göra några intervjuer med tex.

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...