tisdag 27 mars 2012

Att använda antalskort

För ett litet tag sedan tipsade jag om olika mattematerial från Sparklebox. Nu tänkte jag beskriva hur jag använder några av dem.

image

Den här övningen har jag gjort i olika varianter och barnen (sexåringar) tycker den är jätterolig. Den är verkligen inte särskilt avancerad, men det som är bra är att samma arbetssätt kan användas för att befästa olika kunskaper. Barnen vet hur det ska gå till och tiden används till själva övningen istället för genomgång.

Den går till såhär:

 1. Varje barn får ett kort. Det är ett hemligt kort som de får gömma för de andra.
 2. När alla fått ett kort får var och en titta på sitt och räkna. De får fortfarande inte visa för någon.
 3. Sen får de ställa sig på ett led bredvid varandra. Jag berättar åt vilket håll barnen som har kortet med högst antal (flest) ska hamna och var barnet med minst antal (färst) ska hamna.
 4. Barnens uppgift är sedan att jämföra med kompisen bredvid och eventuellt byta plats.Jag uppmanar dem till att säga sitt anta. “jag har 7” och den andra svara ex “jag har 9. Då har jag flest” så byter de eventuellt plats.
 5. När alla gjort såhär ett tag och jämfört med varandra har de hamnat i ordning från ex 1-10.
 6. När de tycker sig vara klara säger de till mig så kollar vi. Jag tar barnen i ordning, antingen från början eller slutet så få de säga sitt antal. Det här fungerar som felkontroll och barnen hjälps åt.

Barnen brukar vilja göra detta flera gånger och verkar inte tröttna!

Bra med övningen är att man kan anpassa efter barnen, de som har bra koll får ett högre antal medan andra får ett lägre antal. Dessutom hjälps barnen åt så de blir förebilder för varandra.

Jag har gjort övningen med:

 • snören i olika längder
 • sifferkort 
 • antalskort (tally-marks)
 • antalskort prickar
 • barnens längd (de har fått stå rygg mot rygg och jämföra)

Jag tänker också att man kan göra den med konkreta antal alltså att barnen får ex kulor, ekollon eller annat i olika antal. Man kan ju också göra med 10-talen eller romerska siffror.

Givetvis går att öva på ex alfabetets ordning eller att varje barn får ett ord i en ramsa och får sen sätta ihop orden i rätt ordning. Man kan även använda sekvensbilder, passar bra för de yngre barnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...