lördag 26 maj 2012

Recension av mattebok för förskolan! Och tävling!


Lärarförbundet gav mig en möjlighet att göra en recension av deras nya bok Hur många plommon ryms i Majas mage av Britta Olofsson! Dessutom får jag lotta ut ett exemplar till någon av er! Se tävling nedan.

Men först om boken!

Hur många plommon får plats i Majas mage?

Boken är precis i min smak, uppbyggd med vissa teoretiska delar, mycket konkreta övningar och exempel ur vardagen på förskolan. Jag tycker att boken känns som en motsvarighet till boken Språkglädje som handlar om språkutveckling och –medvetenhet och som är en favorit.

När jag läser en sån här bok och hittar något jag vill prova, brukar jag ta en blyertspenna och göra en ring runt det sidonumret längst ner på sidan. På det sättet är det lätt att hitta tillbaka till övningar man vill genomföra. När jag gjorde detta blev det ringar på nästan varje sida!

Boken är indelad i olika kapitel, de roligaste delarna är givetvis de med de konkreta övningarna. Där finns kapitel som:
 • Design  (ex sortera, mönster, konstruera)
 • Räkna  (ex antalsuppfattning, konkret matematik, talraden)
 • Räkna i praktiken  (ex stapeldiagram, helhet och delar)
 • Mäta (ex volym, tid, pengar)
Exempel på en övning: (Räkna i praktiken, sinnesövningar s. 79)
Knappar i burk
Barnen uppmuntras att lyssna, men får inte titta, medan pedagogen släpper ner några knappar i en burk. Hur många finns i burken? Nästa steg blir att plocka upp några knappar och åter lägga tillbaka en del av dem medan barnen tittar på. Hur många finns det nu i burken?

En viktig sak att nämna tycker jag är att det inte behövs massa dyrt material för att genomföra övningarna. Det mesta finns redan på förskolan och i naturen!

Jag önskar att jag hade haft tillgång till den här boken när jag jobbade i förskola! Mycket av innehållet kan dock faktiskt även användas i förskoleklass och med vissa anpassningar säkerligen i ettan också. Det här är en väldigt inspirerande och levande bok, som ska finnas nära tillhands!

Som ni hör är jag helfrälst, rekommenderar denna bok å det varmaste! Ni som är medlemmar i lärarförbundet har medlemspris, men kolla även in bokfynd och jämför så ni hittar det billigaste företaget.

Nu till UTLOTTNINGEN!
För att tävla: lämna en kommentar med ett boktips för förskollärare/lärare! Kom ihåg att även skriva er mailadress i kommentaren.

Tävlingen avslutas fredagen den 25 maj kl. 24.00. Vinnaren annonseras tisdagen den 29 maj.
Lycka till!

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD.

-----------
Redogörelse för villkor

Lärarförbundets förlag har skickat mig ett exemplar av boken, ingen annan ersättning har utgått. Alla åsikter är mina egna!

41 kommentarer:

 1. Boktips:

  Tala ut och prata på
  av
  Lotta Juhlin

  Mail: Dec_flicka@hotmail.com

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Här kommer mitt boktips:
  Skapande barn : att arbeta med bild i förskolan

  Tack för en bra sida!
  MVH Kristin

  Mail: klintgarde@hotmail.com

  SvaraRadera
 3. Hej! Här kommer mitt boktips : den magiska mattepåsen!
  Bra tips och bra strukturerat :)

  Hoppas jag vinner och tack för en superblogg som ger mig mycket inspiration till mitt arbete!:) tinastenberg@hotmail.com

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Jag går flitigt till biblioteket och fann här om veckan några böcker från Sagoliktbokförlag. Så jag har läst om "Jösta och Johan" som längtar efter ett barn och sen om Moni i "Måste ha monster" som inte vill äta hur mycket hennes mammor än tjatar. Författaren heter Anette Skåhlberg. Dessa böcker är kanon då bilderna är väldigt fängslande, det följer även med som ljudbok och de är nytänkande

  Mail: karin.persson@sunne.se

  Tack för en kanonsida!

  SvaraRadera
 5. Hejhej

  Boktipset blir "Meningsfull samling i förskolan" av Britta Olofsson. Konkret och tankeväckande om samlingens funktion och syfte.

  Mail: erikablomberg1982@gmail.com

  SvaraRadera
 6. Hei Sverige :)
  Kan en Norsk barnehage pedagog være med også :)
  Mitt bok tips; Hva fortelles om meg. (en super bra bok om dokumentasjon)

  bkfoss@frisurf.no

  God sommer og tusen takk for mange gode tips i bloggen din :)

  SvaraRadera
 7. Mitt boktips: Små barns delaktighet och inflytande - några perspektiv, Nina Johannesen och Ninni Sandvik

  En bok som har fått mig att reflektera kring mitt eget förhållningssätt och bemötande av de yngsta barnen i förskolan.

  maria.haggblom@live.se

  SvaraRadera
 8. Jag vill tipsa om en bokserie att läsa med barnen. serien heter: tio små kompisböcker och handlar om empati och olika situationer som uppstår en vanlig dag på förskolan. till serien finns stora bilder, en bild till varje bok, dessa anv jag mig av väldigt mkt med de minsta barnen och för en diskussion om vad som händer på bilden. tex hur ser igelkotten ut. han är arg. varför? vill ha samma äpple. En bok handlar om att dela med sig och en annan om att vänta på sin tur. det finns tips om sånger lekar och ramsor till varje bild.

  min mail är: johannalinsmo@hotmail.com

  mvh: Johanna på strandängens montessoriförskola i jkpg.

  SvaraRadera
 9. "Barn- och ungdomsböcker genom tiderna" av Lena Kjersen Edman blir mitt tips. Jag jobbar i förskoleklass och tycker att sagostunden där ska vara väl genomtänkt - med böcker från olika tider, med olika teman, genustänk och fantasistänk osv. I denna bok kan man få många tips och man kan även följa barnboken genom tiderna. Fantastisk!
  Mail: fantatroll04@hotmail.com

  SvaraRadera
 10. Hej!

  Mitt boktips blir en bok som passar att läsa för barn, nämligen Majas Alfabet av Lena Andersson. Jag jobbar på en I Ur och Skurförskola så jag tycker det är toppen att kunna kombinera alfabetet med alla underbara växter!

  Mail: kathleen.lind@hotmail.se

  Tack för en toppensida med bra tips jämt!!

  SvaraRadera
 11. "Leka och lära matematik ute" är en fantisk idébok som även har ett färdigt material till.

  "Kalle som lucia" av anette skåhlberg är en bra genusbok för barnen och hennes bok om Jösta och Johan handlar om homosexualitet. Fortsättningen till den boken handlar om Junior som är en krokodilunge som de två girafferna Jösta och Johan adopterar.

  monicamoller@yahoo.se

  SvaraRadera
 12. Hej!
  Vill gärna vara med i utlottningen av boken!
  Mitt boktips blir:
  Utikuligt aktivitetskort.
  Ett material som är väldigt användbart i förskolan.
  MVH Katharina förskollärare i Tomelilla

  SvaraRadera
 13. Mitt boktips är:

  Lyssnandets pedagogik

  Ni bara MÅSTE läsa den!

  mail marie.pettersson@vastervik.se

  SvaraRadera
 14. upptäckte bloggen igår! och är så imponerad och glad över all material du sammanställt!
  nu till mitt boktips, då jag gärna är med och tävlar.
  jag arbetar med elever i särskolan och tycker att "språkgodis-böckerna" (Gleerups) har varit ett superbra material för några av mina elever. Även "Brilljant-svenska" (Gleerups)har utvecklat läs och skrivkunskaperna hos mina elever, detta med ett tydligt konkret upplägg, där utmaningar och lek går hand i hand.
  /Rayen raldacor@hotmail.com

  SvaraRadera
 15. Hej Maria!
  Klart att jag gärna är med och tävlar om en sån spännande bok.
  Mitt boktips är:
  Jan Pedersen/Lars Svenssons bok
  Fågelsång 150 svenska fåglar och deras läten.
  Det här är en bok som glatt barn och pedagoger på vår Förskola.
  Inte minst när vi på gården kunnat locka till oss massor av vilda fåglar.
  Många hälsningar Liz Thulin alias Fröken Flano

  SvaraRadera
 16. Jag vill tipsa om boken En jämställd förskola: teori och praktik av Kristina Henkel. Det är en lättläst bok som innehåller konkreta tips om hur man kommer igång med arbete kring genus. Jag har läst den flera gånger.

  Hälsar hanna.lindblom@gmail.com

  SvaraRadera
 17. "Småbarns sagostund" är en "äldre" bok, men åhh så bra!

  På vår 1,5 månaders nystartade förskola är det mycket praktiskt som ska hinnas med, och då barnen nyss blivit trygga med oss pedagoger är det dags att snart utveckla "småbarns", dvs. yngrebarns, matematiska förmågor mer och mer!

  mvh,

  Lina rydlund
  lina_rydlund@hotmail.com

  SvaraRadera
 18. Hej!

  Jag lämnar "Matteskatten: Matematik i förskolan" av Rose-Marie Eriksson, som mitt boktips. En bra bok med många konktreta mattetips och många går att göra ute.

  Vill passa att tacka för en väldigt bra sida, har hämtat mycket bra ideér här. Tittar in flera gånger i veckan.

  Tack Lotta i Norrköping
  liselott.hakansson@edu.norrkoping.se

  SvaraRadera
 19. Hej!

  Vill gärna vinna denna bok, praktiska tips kan man inte få för många av!

  Mitt boktips är; "Tänd dina stjärnögon -vad barn har lärt mig" av Lou Rossling. En mycket läsvärd o tankeväckande bok.

  Ha det gott!
  Annika

  SvaraRadera
 20. Hej!

  Vill gärna vinna denna bok, praktiska tips kan man inte få för många av!

  Mitt boktips är; "Tänd dina stjärnögon -vad barn har lärt mig" av Lou Rossling. En mycket läsvärd o tankeväckande bok.

  Ha det gott!
  Annika

  mail: annika.byggmastar@multi.fi
  Annika

  SvaraRadera
 21. Hej!
  Jag vill tipsa om boken "Små barns matematik" av Elisabeth Doverborg, Göran Emanuelsson. Vi har under ett år haft en studiecirkel kring boken samtidigt som vi har arbetat med barnen i förskolan. Mycket bra bok.
  Tack för en fantastisk blogg, som vi tar mycket tips ideér och inspiration från.´
  Mvh Malin Magnusson
  penny_98@hotmail.com

  SvaraRadera
 22. Hej!

  Jag blev jättesugen på boken som du lottar ut, speciellt med tanke på att vi i vår kommun nyss har startat upp ett matematiknätverk där jag är en av ca 25 medlemmar :)

  Mitt tips är Lyssnandets pedagogik av Ann Åberg och Hillevi Lenz Taguchi, den är hr bra som helst!

  / Fanny
  fanny.classon@skelleftea.se

  SvaraRadera
 23. Jag är med i ett matematiknätverk som innefattas både förskola och skola i teamet (5 skolor och 11 förskolor). Jag skulle bli glad om jag vann annars får jag köpa boken. Den verkar ju jätte bra.

  Jag läser just nu:
  "Uppföljning, utvärdering och utveckling i förskolan". Utgiven av Skolverket, där man kan ladda ner boken eller köpa den inbunden.
  Denna bok är ett stödmaterial om pedagogisk dokumentation.

  Tack för din blogg som jag följer med glädje.
  Eva, Varberg

  SvaraRadera
 24. Har en massa böcker jag skulle vilja rekomendera! Men en bok dom jag är extra stolt över är Prilliga pirater skriven av Susanne Bogren och Nanna Klingen. Handlar om fem roliga teman för förskolan.
  Mvh Emma Larsson
  emmalarsson85@gmail.com

  SvaraRadera
 25. Åhh, den boken vill jag ha till jobbet =)

  Mitt tips är "Russinhissen" av Hans Persson. Enkla och roliga experiment kring NO.

  Glöm inte att spela in diskussionerna som händer under experimenten! Oslagbart! =)


  /Annelie ( flemsan@hotmail.com )

  SvaraRadera
 26. Hej!
  Vill först och främst tacka för en fantastiskt inspirerande blogg.

  Mitt boktips är hur man kan tänka matematik utan att ha ett givet svar, flera svarsalternativ kan vara rätt, det viktigaste är att "se" matematiken och kunna ge en förklaring på hur man tänker. En matematik som finns i barnens närhet och vardag.
  Boken heter "På tal om matte"
  av Dahl Kristin / Rundgren Helen

  Vänliga hälsningar / Ingrid
  Mail: ingrid1973@hotmail.com

  SvaraRadera
 27. Hej!

  Läste precis om boken i ett annat forum också och blev intresserad...

  Mina boktips:

  Leka och lära matematik ute för förskolan och Att lära in matematik ute för F-6 från Nynäshamns naturskola.

  Samt Barn upptäcker skriftspråket av Gösta Dahlgren mfl.

  Tack för mycket bra inspiration!
  Pia

  Mail. piamia75@gmail.com

  SvaraRadera
 28. HEJ

  Vi är en nystartad förskola/fritids som gillar denna sida enormt. SAmt tack för många boktips. Jag har själv arbetat med mattelådor. Har arbetat fram lådorna så du kan göra dom båda ute och inne med barn i förskolan.Där finns allt från sång, ramsor, lekar, olika räkne uppgifter och massa till. Min grund ide kom från boken: Matte på burk med Annika Thisner

  Jag ser framemot en vinst!!!

  forskola@rickarumsskola.se

  /Madeleine

  SvaraRadera
 29. Boktips:
  Pernilla Stalfelt - Lika Som Bär

  Mail:
  emmaring86@gmail.com

  SvaraRadera
 30. Hej!!!
  Självklart vill jag och vi på vår förskola såååååå gärna vara med och ha en chans att vinna boken som verkar strålande. Vi har arbetat med språkglädje och tycker den är mycket bra, om detta nu är en motsvarighet för matematiken så kan den inte bli bättre.
  Jag vill tipsa om ett helt material om draken Berta.En fortbildning av draken Bertas grundare och jag var såld, pratar mig nu varm om detta material. Ett mycket roligt och inspirerande material som på ett genialt sätt får barnen intresserade av kemi.
  Nu hoppas hoppas hoppas jag på vinst :-).
  Tack för en inspirerande blogg med massor av tips och idéer. Mvh Ulrika
  mail: ullisbyh@hotmail.se

  SvaraRadera
 31. Hej!

  Mitt boktips är "Det matematiska barnet".

  Mail: hanna.thoresson@gmail.com

  MVH Hanna

  SvaraRadera
 32. Hejsan

  Mitt tips är boken "Matte på burk" av Annika Thisner.
  Men när jag ändå får tipsa så tycker jag att om man jobbar med "udda" barn så läs "Fräknar på hjärnan" av Monica Eriksson mycket bra.

  Hoppas & ser fram emot att få arbeta med denna vinst nästa termin :)
  //Mikaela

  mikaela7709@hotmail.com

  SvaraRadera
 33. Hej!

  Mitt boktips är skriften "Rumstera" från Reggio Emilia institutet.

  En bok om hur man kan forma innemiljön på förskolans småbarnsavdelningar.

  mail: sandra.karlsson@speedmail.se

  SvaraRadera
 34. Anette Carlsson23 maj 2012 kl. 13:21

  Hej!
  Mitt Boktips är:
  Språklust i förskola och förskoleklass av Carin Rydja
  Boken är uppbyggd på 10 veckoprogram, men man kan plocka ideér och tips ur den som man vill. Det har jag gjort.

  Mvh Anette Carlsson
  anette.carlsson@nybro.se

  SvaraRadera
 35. Hej Maria !

  Jag vill börja med att tacka för en fantastisk blogg, som är en enorm tillgång för mig som blivande förskollärare och grundlärare.

  Nu till mitt boktips:
  SET i förskolan – Handbok i konsten att praktisera social och emotionell träning.
  Av: Birgitta Kimber och Carina Petré.

  Mvh: Johanna Båveryd
  johanna.baveryd@telia.com

  SvaraRadera
 36. Hej!

  Vill tipsa om två böcker.
  Den första heter Mattestjärnor i förskolan som är mattetips som är direkt kopplade till Lpfö 98(rev 10).

  Den andra heter Upptäck naturvetenskap i förskolan som är en bra bok om med tips om bla enkla roliga experiment som jag vet att barnen älskar.

  Hälsningar Karin i Malmö

  SvaraRadera
 37. Jag vill rekomendera Förskoleseriens bok "Lär och Lek med surplatta i förskolan" av Lena Gällhagen & Elisabeth Wahlström.

  Vi har precis skaffat en Ipad till vår avdelning och därför känns denna bok väldigt aktuell för mig och kan tänka mig att det gör det för andra också. Boken är väldigt konkret och ger praktiska tips på dels vad man bör tänka på att låsa för funktioner och även tips på många appar. Jag tycker att boken har varit väldigt användbar.

  Hälsningar Elin
  elin.eriksson@edu.norrkoping.se

  SvaraRadera
 38. Hej!
  din hemsida är kanon!
  jag jobbar i en förskoleklass och brinner för matematik och yngre barn....
  är gärna med och tävlar om matematikboken.....jag tipsar om en bok med uppdragkort till som heter "leka och lära in matematik ute för förskolan" (naturskoleföreningen, "att lära in ute") den passar bra att använda även i förskoleklass tykcer jag.
  inom språket använder jag mig av material/boken "vägen till språket - bornholmsmodellen, den tycker jag är bra......
  mvh Caroline

  PS GLÖMDE SKRIVA MAILADRESS I FÖRRA INLÄGGET SÅ HÄR KOMMER DEN OCKSÅ
  caroline_waern@hotmail.com

  SvaraRadera
 39. Mitt boktips är: "Leka och lära matematik ute" Förskolan. En mycket bra bok där det följer med uppdragskort. Uppdragskorten är bara att klippa isär och laminera och ta med till skogen. Barnen älskar att få olika uppdrag när vi går till skogen.

  Mail: anna_karlsson@telia.com

  SvaraRadera
 40. Hej!

  Tipsar om boken - Russinhissen.

  Otroligt inspirerande inom ämnet teknik. Många enkla experiment inom bla fysik.

  Hälsn. Camilla

  camilla_bgard@hotmail.com

  SvaraRadera
 41. Hej!
  Nu är jag ute i sista sekunden nästa.. vill så gärna vinna boken!

  Mitt tips är: Anne-Maries rytmikrecept. Av: Anne-Marie Engelholm.

  En toppenbra bok för en stressad förskollärare som inte har "fått ta ut sin planeringstid". Boken bjuder på färdiga samlingstillällen inom musik och rytmik som man kan kopiera rakt av eller använda som inspiration.

  Tack för en inspererande och kreativ blogg!

  Mvh Ulrika

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...