tisdag 9 oktober 2012

Bilderböcker. Tips del 1

I tävlingen om boken Mattestjärnor i förskolan fick deltagarna dela med sig av deras favorit-böcker för barn. Här kommer nu en första del av tipsen med motiveringar.

När Annas syster blev sjuk

Mitt tips på en bra bilderbok är "När Annas syster blev sjuk" av författaren Anki W Karlsson. Boken handlar om hur det är att vara syskon till ett barn som är svårt sjukt.

Vem är arg?

Vem är arg

Finns många bra böcker för barn - några av mina personliga favoriter är Stina Wirséns böcker om Vem. Underbara att läsa för de lite yngre barnen i förskolan. Genom att sedan samtala kring det som händer kan man även få igång underbara diskussioner kring etik, moral och värdegrund m.m.

Sjörövar-Rakel och kapten Snorfinger (inbunden)

Sjörövar-Rakel och Kapten Snorfinger

För de lite äldre barnen väljer jag gärna Martin Widmarks böcker om Rakel. En modig tjej som egentligen är lite traditionellt "pojkig" om man nu får beskriva någon så. Böckerna är uppbyggda så att tjejerna är modiga, tuffa etc., slåss mot drakar m.m. Medan killarna i boken är "o-pojkiga". De är fega, rädda, försiktiga etc. och törs egentligen inte vara med. Underbart upplägg som bryter mot det traditionella könsmönstret. Även här kan man locka med barnen på underbara diskussioner.

Nejlika och lilla lilla syster

Nejlika och lilla lilla syster

En bra bok för de yngre barnen är serien om Nejlika, om att sluta med blöja, sluta med napp och få ett syskon. En härligt tuff tjej som verkligen beskriver hur svårt det kan vara för ett litet barn, och med bilder som tilltalar både vuxna och barn. Bilden när nya lillasystern har kommit där det ligger tvätt i hela rummet, mamma sover på dammsugaren och pappa sover under bordet och texten: "mamma och pappa är glada. och trötta" är helt underbar...

Fia och djuren : alla ska vara med! (kartonnage)

Fia och djuren : alla ska vara med!

Jag vill tipsa om "alla får vara med" som handlar om Fia och djuren. Bra bok när man pratar om empati med de minsta barnen.

Jag vill tipsa om Babblarna!

Gruffalon

Gruffalon

Jag gillar böckerna av Julia Donaldsson, Gruffalon, Herr Pinneman, Spigg m m. Härliga bilder och sedan går de på rim. Lättlästa och språkstimulerande.

Måste bara tipsa om "Det stora havsmonstret" av Chris Wormell. Härlig berättelse och underbara bilder. Varken jag eller barnen kan få nog av den.

Kompisen blir arg (kartonnage)

Hej! Måste bara tipsa om en bok som jag i början till var tveksam till men efter att jag närmare studerat boken ändrade jag totalt uppfattning om den. Boken som jag kom att gilla så mycket att jag tillslut bestämde mig för att utarbeta en bokhandldning till är " Kompisen blir arg" av Moni Nilsson.

Petter och hans fyra getter

Jag vill tipsa om boken "Petter och hans fyra getter". Det är en bok som lätt går att koppla till både språkträning med bl a rim men framför allt ett bra verktyg att prata om matematik. Ett bra tips är att i en av Nämnarens böcker tar de upp ett helt kapitel hur man kan lyfta och arbeta med matematik just utifrån Petter och hans fyra getter. Se artikel del 1 och del 2

Jösta och Johan (inbunden)

Jag tipsar om boken "Jösta och Johan", ett giraffpar som vill bilda en regnbågsfamilj. Familjer ser olika ut och det var inga barn som reagerade på det när jag läste denna bok. Det finns även en cd-skiva med i boken. Boken är skriven av Anette Skåhlberg.

Nalle

Jag vill tipsa om boken om Nalle, han med de blå byxorna ni vet! :)
Vi använde boken som berättad saga, som flano och som en 3D-saga, med egengjord rekvisita! Självklart berättade vi sagorna tillsammans med våra 1-åringar i förskolegruppen och det var så roligt att se deras engagemang och senare reflektionerna efter dokumentationerna! :)
Boken är skriven av Grete Janus Hertz och Mogens Hertz.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...