fredag 8 februari 2013

Caroline tipsar: Gör egna spel med surfplatta

Caroline är en av mina pluggkompisar från Lärarhögskolan. Hon är förskollärare och har alltid massa kreativa, intressanta och lärorika aktiviteter för sig med “sina” barn. Jag bad henne tipsa vidare och är jag jätteglad för att hon vill göra det här! Carolines första tips är handlar om en app!

----

Hej!

Caroline heter jag och jag är förskollärare åt 23 barn i åldrarna 3-6 år.

Vi har en iPad på vår förskola, och här kommer ett tips på den enda appen jag använder och behöver just nu! Den heter Photo Touch Toys och ser inte mycket ut för världen för användare i Sverige vid en första anblick, men när man går igenom inställningarna inser man hur fantastisk den egentligen är.

image

Du kan nämligen lägga in egna foton och spela in egna ljud i appen, och på så sätt göra egna spel! Spel som tränar precis vad du vill.

Jag ville göra ett spel som tränar prepositioner, så jag lade in en bild på en bil som stod på en låda och till den spelade jag in min röst när jag säger: "Peka på bilden där bilen står lådan". Jag gjorde likadant med foton där bilen står bredvid, framför, bakom, under, osv, och spelade in min röst till varje bild. När man sedan startar spelet kommer ett antal av fotona upp, och så ska man peka på rätt bild för att komma vidare.

burk1

Jag har även tagit bort alla förinspelade positiva utrop på engelska som man hör när man har valt rätt alternativ, och istället spelat in min egen röst när jag säger "Bra!" "Perfekt!" "Du hade rätt!" etc. Pekar man på fel bild är det bara att försöka igen. Sitter man med barnet när hen spelar kan man säga: "Nu pekade du på bilden där bilen är UNDER lådan, kan du hitta den där bilen är lådan?" när hen är osäker för att ytterligare förstärka begreppen.

burk2

Vi har gjort många olika spel i den här appen, ett där vi tränar språkljuden ("Peka på bilden som börjar på sssss"), ett med foton på barnen där de har fått spela in sina egna röster när de säger "Peka på Pelle", ett där vi har fotat barnens skrivna namn, mm. Bara fantasin sätter gränser!

En app väl värd sina ynka 7 kronor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...