onsdag 24 april 2013

Caroline tipsar: ålder med kulor

Nu är min vän Caroline tillbaka med ett matematiktips! Se även hennes förra inlägg om hur man kan göra egna spel på en Ipad!

-----

Hej!
Caroline heter jag och jag är förskollärare åt 23 barn i åldrarna 3-6.

 

På min avdelning har vi foton på alla barn och pedagoger uppsatta på väggen, och nedanför har alla ett snöre med kulor på. Varje gång man fyller år sätter vi dit en ny kula på barnets/pedagogens snöre. Ovanför fotot byter vi siffra. burk3

På så vis ser barnen sin (och andras) ålder både symboliskt (siffran) och konkret (kulorna). Väggen ger upphov till många matematiska jämförelser, som hur många år äldre och yngre vi är än varandra, vem som är äldst och yngst, etc.

Även andra intressanta matematiska tankar dyker upp, som den att en som är yngre kan vara längre än en som är äldre, och vem är då egentligen 'störst'? Idag fyller min kollega år, så barnen fick hjälpa till att kontrollera att hon har rätt antal kulor på sitt snöre.

Att räkna till 44 är barnlek! Bokstavligt talat.

1 kommentar:

  1. Bra idé Caroline, jag ska göra det också på min avdelning.

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...