onsdag 4 september 2013

Montessori :praktiska vardagsövningar–inspiration

Åsa som är aktiv i facebookgruppen Gratis montessorimaterial delar här med sig av bilder på olika praktiska vardagsövningar. Håll till godo!

Flytta småsvampar med jordgubbstång Flytta och sortera små svampbitar efter färg med jordgubbssnoppare.

 

Hälla med tratt Hälla med tratt

 

Klämmor på ask Öva finmotorik och de små handmusklerna genom att klämma fast klädnyporna på askens kanter. klädnyporna läggs sedan tillbaka i asken.

 

Pvö hyllla (1) På den "öppna" hyllan finns övningar som passar i början på terminen. (Klicka på bilden för att se en större version)

 

Skruva med spår skruvmejsel  Skruva med stjärnskruvmejsel 

En praktisk vardagsövning, att skruva med skruvmejsel. Ett block med där barnet ska skruva med en stjärnskruvmejsel och ett med spårskruvmejsel. Övningen är gjord av ett vitmålat träbock, med skruvar fastsätta i en slagmutter. Mejslarna kallas för stubbmejslar och jag hoppas de passar en barnhand.

Skruva med vingmuttrar

Skruva med muttrar i olika storlekar. Det sitter handtag på sidorna, så övningen kräver ingen bricka, bara en bordsfilt när barnet ska arbeta med övningen. Muttrarna förvaras i en fastskruvad snusdosa.

   Så här ser vår hylla med praktiskt material ut...vi försöker byta ut övningarna allt efter barnens intresse och behov. Nya idéer är jag alltid på jakt efter!   Pvö hyllla (2)Pvö-hyllan innehåller:Para lock, öppna och stänga olika askar, hänglås, romerska bågen,hälla kanna till kanna, hälla i tratt, trä med stora pärlor, sortera med tång, små kulor med kulkärve till istärningslåda, ösa med kaffemått, ösa med skopa, flytta glasstenar med tång.

----------

Tack Åsa! :)

Jag kan tänka mig att det finns massor med kreativa praktiska vardagsövningar ute på era förskolor! Ta en bild och maila mig så lägger jag upp här och vi hjälper varandra!

2 kommentarer:

 1. Vilket inspirerande inlägg.
  Jag läser faktiskt just nu en kvällskurs i montessoripedagogik.

  SvaraRadera
 2. Vilken jättemysig blogg du har:) Har du bloglovin att följa med??

  Om du vill ha skön inspiration för kontoret kan du kolla in min blogg idag:)

  Ha en härlig vecka

  LOVE Maria at inredningsvis.se - en blogg om inredning

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...