måndag 11 augusti 2014

En giftfri förskola

Vi har blivit mer och mer medvetna om hur mycket kemikalier och annat påverkar oss och hur mycket det förekommer i vårt samhälle. Barn är extra mottagliga och får tyvärr i sig väldigt mycket som de inte borde. Vilket ansvar har vi pedagoger och föräldrar?

Första steget är att bli medveten och då behövs kunskap. Nästa steg är att prioritera och byta ut eller ersätta vid behov med bättre saker. Positivt är att lagstiftningen skärpts bara de senaste åren för vad leksaker osv får innehålla och även hur saker ska märkas.

Här är några inspirerande länkar för att minska barnens kontakt med kemikalier och gifter:

Naturskyddsföreningen är en guldgruva för detta. Kolla in 13 punkter som giftbantar förskolan ( och Operation giftfri förskola och deras rapport med konkreta tips och råd: Rapport: Operation Giftfri Förskola– Åtgärdsförslag till kommuner

image

Bloggen Chic & Fair har skrivit hon hur hon gjorde för att giftbanta den förskola som hennes barn går på (föräldrakooperativ). Inlägget Giftfri förskola – rensning av leksakerna ger många konkreta och handfasta råd om hur man kan gå tillväga.

image

Kemikaliepappan berättar om 6 leksaker som inte är leksaker och varnar för att använda vissa saker som leksaker då de inte har samma krav på sig som leksaker. Även detta inlägg ger tips.

image

Visst, detta kräver engagemang och lite pengar, men jag tror stenhårt på att det är viktigt att minska gifterna som barnen får i sig, tror inte ni? Inspireras av Uppsalas förskolor som ska bli giftfria

2 kommentarer:

 1. Hej! Tacksam för ditt inlägg. Undrar var man kan skaffa broschyren från Naturskyddsföreningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag vet inte exakt vilken du menar, men klick på länkarna, allt går att ladda ner. Om du vill beställa är det nog bara att kontakta deras kundtjänst.
   http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/miljogifter/giftfri-forskola
   Vänligen
   Maria

   Radera

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...