onsdag 31 augusti 2016

Bokstavs-spel

Alfa-bild

Det här spelet har jag nog hittat på loppis för massa år sedan. Jag och treåringen hittade det bland mina "förskolegrejer" och hon blev genast intresserad. Spelet i sig är ju inte helt... modernt... :) men har faktiskt många fördelar och är kul att använda på olika sätt. Spelet består av kort med bokstaven på samt träbrickor med en bild på ena sidan och begynnelsebokstaven på andra sidan.
Det är egentligen ett spel för flera men jag har använt det tillsammans med endast ett barn. Det ger en jättefin möjlighet att träna kopplingen bokstav och ljud. 

Såhär kan man göra:
-Vi sorterade korten först och la dem i färgordning. Går ju givetvis också att lägga dem i ex alfabetsordning eller inte sortera alls. Men att korten är uppdelade i fyra färger underlättar letandet och man kan då ge ledtråd på vilken färg barnet letar efter när det söker efter en bokstav. 

-Sedan började vi helt enkelt ta en bild. Jag frågade vad det var för något och betonade (ljudade ut länge) begynnelseljudet. Frågade sedan vilken bokstav som låter så. Nästa steg är att hitta bokstaven och lägga i rutan. Är barnet osäker på hur bokstaven ser ut kan man vända på brickan och titta. 
Jag valde ljudande bokstäver först och sådan jag visste att barnet var säker på. Ex mmm, sss, ooo osv. 

-När alla bilder är lagda på korten kan barnet göra en felkontroll själv genom att vända på brickorna och jämföra om det är samma bokstav på kortet och brickan. 


Mycket montessoriskt. :) Tyvärr saknas bokstaven w, men så är det ju tyvärr med äldre material.

Ett jätteenkelt material att producera själv, tänker jag. Blir någon sugen? :) I såna fall kan jag skriva in de "riktiga" spelreglerna också! :)
1 kommentar:

  1. Your article is very nice its very useful for all the students. this guide is use for all the bio exams for students and also using this blog for research students also i am a one of the biology students thanks to giving us.

    SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...