tisdag 6 april 2010

Uteaktiviterer

Hoppas ni alla haft en härlig påsk! Här i stockholm har nu våren kommit på allvar och vårtecknen duggar tätt. Såhär års kliar det ju i benen på en och man vill vara ute mer och mer. Här kommer lite tips på saker man kan göra ute!

Det här såg så himla spännande ut, är väldigt sugen på detta nu snart!
 Björksav

Enkelt och billigt!
Burkbowling och burkstyltorAsfaltkritor är ju väldigt roligt! Låt barnen rita fritt, skriv namnen och så får varje barn hitta sitt eget, gör en hinderbana, låt barnen hoppa mellan ringar, gör en hage med de lite äldre barnen. Garanterad succé.

Se också mitt tidigare inlägg om lekar.

Ge er ut i skogen och grilla korv eller gör eget pinnbröd.

Vattentema är ju tacksamt under vår- och sommartid.  Prata kretslopp, väder, besök en sjö, prata om djuren som bor i och vid vattnet. Gör en egen regnmätare.

Att följa ett träd är ju en klassiker. Välj ut ett träd och besök det regelbundet. Notera vad som sker med trädet för varje gång.Glöm inte alla sinnena, hur luktar trädet, är det torrt eller blött, hur ser marken runtomkring ut, blåser det i löven? Ta gärna foton och sätt upp som en serie.

VÅRTECKEN! årstidsväxlingen från vinter till vår är en personlig favorit, för den är så konkret och förknippad med frihet och ljus. Hos oss har vi en naturhörna med ett bord och en hylla. Där läggar vi naturfynd, där står böcker som passar just nu och vi sätter upp bilder, små tidningsnotiser osv. Ta med notiser osv att visa för barnen och uppmuntra barnen att leta vårtecken, ta med osv. Det är mycket fåglar just nu, första snödroppen tog ett barn med idag!


Och glöm inte de enklaste sakerna. Barn på våren har spring i benen! Barnen hos oss uppskattar att helt enkelt bara springa tillsammans (klara färdiga spring) mellan objekt på gården. (Då kan man passa på att öva prepositioner, färger osv. också om man är listig!)

Gör en tipspromenad med frågor om naturen. Använd det ni pratat om tidigare och ta med matte, språk, rörelse. Ex vad är detta för djur, vilket djur börjar på sssss, hur många ben har spindeln osv osv. Här finns en tipspromenad från lektion.se att inspireras av.

Gör en pilkoja! Så fantastiskt mysigt att leka i ute på gården!gör en kikare av toalettpappersrullar!


Köp eller gör en rejäl tärning att ha ute på gården. Barnen kommer garanterat räkna och utföra uppdrag så det står härliga till.

Gör uppdragskort och ha i en skogspåse. Ta med ut och dra när ni har lust. Utför uppdragen! Leka och lära matematik har jättefina uppdragskort som man får med när man köper boken. Här har jag tipsat om den.

Utelekar och aktiviteter i skogen finns hos sagokistan.

Här kan man beställa boken Ut i skogen gratis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...