onsdag 5 oktober 2011

Gästinlägg om naturvetenskap

Karin Persson Gode är lärare i förskolan och författare till boken Upptäck naturvetenskap i förskolan (som jag tipsat tidigare) och Lärande lek i utemiljö. Karin föreläser också och har workshops där pedagoger får upptäcka och undersöka olika naturvetenskapliga fenomen. Jag är jätteglad att här kunna publicera ett inlägg hon skrivit till Er för att inspirera till mer naturvetenskap med förskolebarn!

Provläs Upptäck naturvetenskap i förskolan

---------------------------

Naturvetenskap i förskolan

Jag heter Karin Persson- Gode och utbildade mig till lärare mot yngre åldrar under åren 2002-2005, när det inte fanns någon förskollärarutbildning. Jag hade jobbat inom förskolan sedan 1988 och behövde verkligen vidareutveckla mina kunskaper för att inte stagnera, så att gå lärarutbildningen var ett sätt tyckte jag. Under den här perioden fick studenterna i princip bygga ihop sin utbildning själva, med obligatoriska block men valbara kurser, vilket gjorde att jag valde att gå bland annat en 15 hp kurs i naturvetenskap. Det var faktiskt den roligaste kursen under hela utbildningen, med engagerade lärare som verkligen kunde undervisa, och ett ämne som kändes inspirerande. När jag återvände till förskolans värld var det en av mina ambitioner, att jag verkligen ville testa att använda naturvetenskapliga experiment i verksamheten. Det svåra var att hitta en ingång till barnen och deras egna intressen. Samtidigt som mitt första arbetsår efter utbildningen, så läste jag på magisternivå och skulle skriva en D-uppsats. Jag hade svårt att hitta ett ämne att fördjupa mig i, så mina PM blev bara mer och mer teoretiskt svamliga och mindre och mindre konkreta i vad uppsatsen skulle handla om, men en dag fick jag hjälp!

Alex som var tre år när det här hände sa en dag vid lunchen: Karin, vet du vad? På dinosaurernas tid, då fanns det vulkaner. Vulkanerna sprutade eld och kastade stenar, och allt runt omkring dem började brinna! Ja, sa jag, så var det. Men, det finns ju vulkaner nu också. Ja, sa Alex, det gör det. Fast inte här i Sverige.

Jag funderade på vad Alex sagt, och så sa jag plötsligt, med en sån där ögonblicksingivelse: Jag vet hur vi kan göra en vulkan. Det kanske inte går idag, jag måste se om alla saker finns, annars köper jag dem till imorgon, men vill du vara med och göra en vulkan med mig, fast det inte kommer brinna om den?
Klart jag vill, svarade Alex. Jag, Alex, Ebba och Camilla träffades dagen därpå för att göra en vulkan.

Vi använde:

 • Gammal Play-doh- lera (Det går lika bra med färsk, men en begagnad suger inte upp lika mycket vätska)
 • Vinäger
 • Bakpulver
 • En bricka att bygga på, en pipett och några skedar

Barnen fick först göra ett berg av leran, och berget skulle ha en grop i toppen sa jag. De formade leran till ett berg som de alla tre var nöjda med. Sedan fick de lägga dit var sin sked med bakpulver. Så var det dags för vinägern. Först droppade vi vinäger med pipetten. Redan vid första droppen såg vi hur det började bubbla jättemycket om bakpulvret. Det riktigt fräste om det! Efter en liten stunds droppande tyckte barnen att det gick för sakta. De började hälla vinäger med sked istället. Så fyllde de på med mera bakpulver och mera vinäger och blandningen av bakpulver och vinäger svämmade över vulkankanten, ner på brickan, där det bildade en liten sjö. Alex började nypa små bitar lera ur vulkanen och gjorde båtar av dem, båtar som fick flyta runt på vulkansjön. En vecka senare när vi tittade på vulkanen igen såg vi inga båtar. Däremot fanns det lika många vita fläckar som liknade spindelnät på brickan, som det funnits båtar förut. De har smält! Vad läskigt! Tyckte Alex.

Bild 1

Så här började mitt arbete med naturvetenskap i förskolan. En replik från ett barn, ett infall från mig, ett lyckat experiment- och sedan dess är det här en del av vardagen på förskolan där jag arbetar. Vi har verksamheten fokuserad på experiment och upptäckande, terminslånga teman där vi utforskar till exempel vatten och tillfällen där vi gör experiment bara av en händelse. Jag skrev min D-uppsats som fick heta ”Reflektioner och vulkanutbrott. En studie om hur förskolebarn resonerar kring naturvetenskapliga experiment” under våren 2006. Så småningom blev det en bok: ”Upptäck Naturvetenskap i förskolan”, som kom ut på Natur och Kultur 2008, och som till min stora glädje faktiskt finns med på lärar- och förskollärarutbildningen här och var i landet.

Att arbeta med naturvetenskap är inte krångligt eller svårt. Det behövs inte en massa dyrt och fint material, det går alldeles utmärkt att återanvända glasburkar som det varit rödbetor i, eller barnmatsburkar. Godislådor är jättebra till flyt-och-sjunk-experiment, och mycket användbara produkter finns att få i förskolans kök. Det viktigaste är att våga försöka!

2 kommentarer:

 1. hej!
  har ni inte läst boken så ska ni göra det. den är hur bra som helst och lättläst.
  kram lisa

  SvaraRadera
 2. Tack snälla Lisa för berömmet! Sånt värmer!

  Kram
  Karin PG

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...