lördag 22 september 2012

Mattestjärnor i förskolan–recension och utlottning!

Askunge förlag har skickat mig boken Mattestjärnor i förskolan för recension och jag har fått möjlighet att lotta ut ett exemplar av boken till någon av er läsare!Mattestjärnor i förskola är skriven av Eva-Mari Kallin, Ann-Charlott Ring och Josephine Pålsson som alla arbetar i förskolan.

Boken är fylld med bilder på aktiviteter och material och uppdelad i olika kapitel:

• Språket
• Jämföra och mäta
• Kategorisera och sortera
• Tid och rum
• Mönster
• Antal
• Samlingstips
• Tips på aktiviteter

Det är en oerhört konkret och verklighetsnära bok som inspirerar till enkla, vardagliga matteaktiviteter och ett matematiskt förhållningssätt. Man får tips på hur man skapar egna material och hur man får in matematik i varje litet moment under dagen.

image


Jag har svårt att välja något ur boken som jag gillar allra bäst. Det är liksom allting tillsammans. Boken lockar, är inspirerande. Det är massvis med foton, den är lättläst och det blir en fin samlad helhet. Boken är dessutom mycket prisvärd (köp boken för 165 kr från Askunge förlag) med tanke på hur mycket man får!

För er som gillar denna bok finns nu en fortsättning, Mattestjärnor året runt, som är indelad i årets 12 månader.

Nu till UTLOTTNINGEN!
För att tävla: lämna en kommentar till detta inlägg med ett tips på en bilderbok ni rekommenderar för förskolebarn! Kom ihåg att även skriva er mailadress i kommentaren.

För en extra chans att vinna: tipsa om denna tävling på er blogg eller facebook och lämna en extra kommentar här med länken.

Tävlingen avslutas fredagen den 21 september 2012 kl. 24.00. Vinnaren annonseras tisdagen den 25 september.

Lycka till!

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

-----------
Redogörelse för villkor

Askunge förlag har skickat mig ett exemplar av boken, ingen annan ersättning har utgått. Alla åsikter är mina egna!

46 kommentarer:

 1. Hej, tack för en bra blogg!
  Mitt tips på en bra bilderbok är "När Annas syster blev sjuk" av författaren Anki W Karlsson. Boken handlar om hur det är att vara syskon till ett barn som är svårt sjukt.
  Jag har även länkat till denna tävling på min blogg www.minfinaskatt.blogspot.se
  mariawistrom@gmail.com
  Med vänlig hälsning, Maria w

  SvaraRadera
 2. Finns många bra böcker för barn - några av mina personliga favoriter är Stina Wirséns böcker om Vem. Underbara att läsa för de lite yngre barnen i förskolan. Genom att sedan samtala kring det som händer kan man även få igång underbara diskussioner kring etik, moral och värdegrund m.m.
  För de lite äldre barnen väljer jag gärna Martin Widmarks böcker om Rakel. En modig tjej som egentligen är lite traditionellt "pojkig" om man nu får beskriva någon så. Böckerna är uppbyggda så att tjejerna är modiga, tuffa etc., slåss mot drakar m.m. Medan killarna i boken är "o-pojkiga". De är fega, rädda, försiktiga etc. och törs egentligen inte vara med. Underbart upplägg som bryter mot det traditionella könsmönstret. Även här kan man locka med barnen på underbara diskussioner.
  Hälsningar Linda
  mronnen@hotmail.com

  SvaraRadera
 3. En bra bok för de yngre barnen är serien om Nejlika, om att sluta med blöja, sluta med napp och få ett syskon. En härligt tuff tjej som verkligen beskriver hur svårt det kan vara för ett litet barn, och med bilder som tilltalar både vuxna och barn. Bilden när nya lillasystern har kommit där det ligger tvätt i hela rummet, mamma sover på dammsugaren och pappa sover under bordet och texten: "mamma och pappa är glada. och trötta" är helt underbar...
  hälsningar Jessica
  jessa_es@hotmail.com

  SvaraRadera
 4. Jag vill tipsa om "alla får vara med" som handlar om Fia och djuren. Bra bok när man pratar om empati med de minsta barnen. Johanna Linsmo, johannalinsmo@hotmail.com

  SvaraRadera
 5. Jag vill tipsa om Babblarna http://www.hattenforlag.se/index.asp?mainId=104&prodcat=1&prodcat2=100&label=Barnböcker

  Dec_flicka@hotmail.com

  SvaraRadera
 6. Hej, jag skulle också tipsa om Babblarna men jag nämner böckerna om Rakel, författare är Martin Widmark. De är väldigt bra och spännande, med ett genustänk.

  lotta.hakansson@hotmail.com

  SvaraRadera
 7. Hej! Jag gillar böckerna av Julia Donaldsson, Gruffalon, Herr Pinneman, Spigg m m. Härliga bilder och sedan går de på rim. Lättlästa och språkstimulerande.
  sofia.henriksson@aland.net

  SvaraRadera
 8. Måste bara tipsa om "Det stora havsmonstret" av Chris Wormell. Härlig berättelse och underbara bilder. Varken jag eller barnen kan få nog av den.

  marie.pettersson@vastervik.se

  SvaraRadera
 9. Hej! Måste bara tipsa om en bok som jag i början till var tveksam till men efter att jag närmare studerat boken ändrade jag totalt uppfattning om den. Boken som jag kom att gilla så mycket att jag tillslut bestämde mig för att utarbeta en bokhandldning till är " Kompisen blir arg" av Moni Nilsson.

  johanna.baveryd@telia.com

  SvaraRadera
 10. Hej.
  Jag vill tipsa om boken "Petter och hans fyra getter". Det är en bok som lätt går att koppla till både språkträning med bl a rim men framför allt ett bra verktyg att prata om matematik. Ett bra tips är att i en av Nämnarens böcker tar de upp ett helt kapitel hur man kan lyfta och arbeta med matematik just utifrån Petter och hans fyra getter.
  Vänlig hälsning / Ingrid Lundgren
  ingrid1973@hotmail.com

  SvaraRadera
 11. Jag tipsar om boken "Jösta och Johan", ett giraffpar som vill bilda en regnbågsfamilj. Familjer ser olika ut och det var inga barn som reagerade på det när jag läste denna bok. Det finns även en cd-skiva med i boken. Boken är skriven av Anette Skåhlberg.
  Annars är det mycket Alfons Åberg på min förskola nu.
  Jag länkar i min blogg www.evavirkar.blogspot.com
  evahenriksson56@gmail.com

  SvaraRadera
 12. Jag vill tipsa om boken om Nalle, han med de blå byxorna ni vet! :)
  Vi använde boken som berättad saga, som flano och som en 3D-saga, med egengjord rekvisita! Självklart berättade vi sagorna tillsammans med våra 1-åringar i förskolegruppen och det var så roligt att se deras engagemang och senare reflektionerna efter dokumentationerna! :)
  Boken är skriven av Grete Janus Hertz och Mogens Hertz.

  Jag länkar på min facebooksida: https://www.facebook.com/anneli.tornros

  Hälsningar
  Anneli

  annelisand@live.se

  SvaraRadera
 13. Mitt tips är Alla barnen säger godnatt av Måns Garthon. En mycket rolig rimbok om hur det kan gå till när alla barn skall gå och sova. Roliga bilder som går att prata kring med många saker som även passar att räkna. Bra skrivna rim som alla barn kan kännaigen sig i. Många goda roliga lässtunder har vi haft kringden boken!
  Kicki Häggström\ 4haggstroms@gmail.com

  SvaraRadera
 14. En favorit är underbara familjen kanin och godistrollet. En läskig bok för de äldre förskolebarnen med välarbetade illustationer som fångar deras intresse och skapar samtal med och mellan barnen.

  re83va@hotmail.com

  SvaraRadera
 15. För de minsta barnen i förskolan är "Knacka på" av Anna-Clara Tidholm fantastisk. Den engagerar barnen och de kan delta aktivt med kroppen genom att knacka på alla dörrar. de lite äldre barnen lär sig boken utantill och kan på så vis läsa för de yngre.
  erika-lindstrom@spray.se

  SvaraRadera
 16. Jag tipsar om "Historien Om Någon"! En lagom spännande bok för de yngre barnen. På sista sidan brukar vi fästa en röd tråd så när sagan är slut är det vår tur att få följa tråden och se vad vi hittar...... : )
  nero.maria@gmail.com

  SvaraRadera
 17. Våra barn på förskolan älskar böckerna om Pelle, av Jan Löf. Alla hans böcker tilltalar barn, det finns en bok om olika bilar för små barn som gillas av de minsta. Bilderna är inte vackra men det är nåt som tilltalar barnen.

  Inger

  SvaraRadera
 18. Hej!
  Min och barnens favorit är böckerna om Billy, av Birgitta Stenberg. Men när jag själv var liten var min klara favorit "Nu ska här bli andra bullar" av Gunilla Hansson!
  MVH / E-L
  evalott77@gmail.com

  SvaraRadera
 19. Hej!
  Det finns så många bra bilderböcker men jag vill tipsa om en riktigt gammal goding. Den heter flaxa med vingarna och är skriven av PD Eastman. Den handlar om en pojke som hittar ett ägg på marken så hittar han ett bo till det. Men allt är inte vad det ser ut som. Det här är en bok som innehåller massor av matte , en underfundig historia , ett empatiskt budskap, så är den dessutom väldigt rolig. Jag har läst den i många år och för många barn mellan 2 och 7 år och vi har alltid lika roligt.

  Tack för en fin blogg!
  Fröken.Flano@gmail.com

  SvaraRadera
 20. Hej!
  Jag vill tipsa om boken "Sifferjakten". En bra sagobok som handlar om matte och finns även lite tips på matteaktiviter i boken.
  Jag tycker det är jätte kul att leka fram matte i förskolan där jag arbetar. Så det vore kul att få inspireras av boken du lottar ut.
  petracarlholt@gmail.com

  SvaraRadera
 21. Hej
  Jag vill tipsa om en barnbok som heter:
  Räknesaga skriven av Rottböö Grethe. Den handlar om 10 vilda hästar som springer omkring och en efter en försvinner och till slut blir det bara 1 häst kvar som känner så ensam så han beslutar att springa tillbaks för att hämta de andra. Så först får barnen vara med att räkna mellan 10-1 och sedan från 1-10. En uppskattad bok på min förskola.

  SvaraRadera
 22. Kan tyvärr inte välja en bok utan det måste bli serien om min älskade "Billy" av Birgitta Stenberg och underbara illustrationer av Mati Lepp, bilder man kan prata om i evigheter med barnen.

  Eftersom jag hemskt gärna vill vinna "Mattestjärnor i förskolan" tipsar jag om tävlingen på min blogg.
  http://nussasurrar.blogspot.se/2012/09/tavlar-hos-forskoleburken.html

  SvaraRadera
 23. Bara älskar boken om Fia och djuren på dagis och det gör barnen också.
  Har många favoriter men detta är nog den bästa.

  Jo.magne@bredband.net

  SvaraRadera
 24. Hej!
  Mitt tips på en bra barnbok är
  "Ärtan går luciatåg" En bok som handlar om dilemmat att behöva välja och inte riktigt veta vad man vill välja!

  Jag länkar till tävlingen på min blogg
  http://tomelillans.blogg.se/2012/september/tavlar.html

  SvaraRadera
 25. Hej!
  Jag vill tipsa om Kråke-böckerna.
  Mail: klintgarde@hotmail.com
  MVH Kristin

  SvaraRadera
 26. Hej
  Tack för en underbar inspirationsblogg! Jag vill tipsa om halvan-böckerna.
  Mail: madelenlindstrom@hotmail.com

  /Madelen

  SvaraRadera
 27. Hejsan,
  Mitt tips är boken " Snick & Snack- Vännerna i Kungaskogen bygger en koja". Boken handlar om kompisrelationer och hur man ska vara mot varandra. Boken är bra att använda om man t ex ska ha ett kompistema.

  Mail: marie.andersson.1558@gmail.com

  Med vänliga Hälsningar Marie

  SvaraRadera
 28. Jag vill gärna vara med och tävla om boken. Ett boktips är boken Maskerad.
  johanna747@gmail.com

  SvaraRadera
 29. Tipsar om den underbara boken 'Farmor hyr en katt' av Ceseli Josephus Jitta. Boken handlar om en farmor som blir ensam när farfar dör och bestämmer sig att via internet hyra en katt. Våra 4-5 åringar älskade boken och den lästes om och om igen.
  Hälsningar Mia

  SvaraRadera
 30. Klart jag vill vara med och tävla! Jag gillar knacka på, gruffalon och Lisen kan inte sova.
  Lina_paalsheden@yahoo.se
  Hälsningar Lina

  SvaraRadera
 31. Jag vill gärna vinna boken!! :)

  Oj, det finns en massa bra böcker.. En ny favorit Bockarna Bruse i badhuset av Björn Rörvik, det är en bekant historia som lockar till skratt!

  maria.haggblom@live.se

  SvaraRadera
 32. Jag såg att "Anonym" redan rekommenderat "Historien om någon".
  Det var min favoritbok när jag gick på dagis som liten och är fortfarande guld hos både mig och "mina" förskolebarn.
  Den är sååå spännande och väcker diskussioner varje gång vart det röda snöret går!
  Får man inte rekommendera en bok som redan blivit tipsad så väljer jag i såfall Adjö Herr Muffin!

  flemsan@hotmail.com

  SvaraRadera
 33. Hej! Jag vill tipsa om Är Alfonsboken Vem räddar Alfons Åberg av Gunilla Bergström. Passar bra att läsa när man pratar om empati och förhållningssätt. Visa på att man inte behöver slåss.
  Annars är Petter och hans fyra getter en bra bok som du kan få in matematik. rim och färger.
  För de allra minsta så rekommenderas Pino böckerna av Eva Pils och Agneta Norelid. Fina bilder kort text och barnen älskar dem. De sista jag rekommenderar är Stina Wirséns böcker Vem... Helt fantastiska som tar upp många bra ämnen.

  Moa Holmström
  Mova1984@gmail.com

  har delat på Facebook http://www.forskoleburken.com/2012/09/mattestjarnor-i-forskolanrecension-och.html

  SvaraRadera
 34. Jag rekommenderar böckerna om Pettsson och Findus av Sven Nordqvist. Roliga och otroligt fantasifyllda teckningar med massa kul detaljer.
  Jenny.albertsson@hotmail.com

  SvaraRadera
 35. Jag vill rekommendera en bok som heter Barnens bästa bild-ord-bok av Kari Grossmann. En väldigt mångsidig bok. Den innehåller en stor bild över bägge sidorna t.ex från badhuset med en MASSA saker,sen finns det en ram runt den stora bilden där det finns flera olika saker som man ska leta i den stora bilden t.ex en badring, badbyxor, cyklop mm. En bok som uppmuntrar till samtal och egna berättelser. Saker att peka på som sen blir till ord. Mina söners(Nu 20 och 17)favorit när de var små och nu har sambons barnbarn hittat den. Jag brukar hitta på egna sagor med hjälp av bilderna i de olika miljöerna och sätta in barnbarnets namn i sagan och de vill bara höra mera. 18 olika miljöer, skogsutflykten, spökslottet, byggarbetsplatsen, loppmarknaden, bondgården m. fl.
  ingelaviklund@spray.se

  SvaraRadera
 36. Jag tycker om böckerna om Hilda skrivna av Krista Hjärpe. I boken "Hilda får en kompis" får man följa Hilda som nyss flyttat och hur hon träffar en ny kompis. Böckerna förmedlar igenkännande för många barn med en humoristisk ton och härliga bilder.

  Delar på min facebooksida. https://www.facebook.com/jessica.svantesson.7?ref=tn_tnmn

  SvaraRadera
 37. Jag vill tipsa om Jonna Björnstiernas "Sagan om den underbar familjen Kanin och Fru Skräck", alldeles lagom rysligt spännande, med fantastiska illustrationer och bra slut. Har läst den hundratals gånger för min förra grupp med 3-5åringar, och alla tyckte den var lika bra. Den ledde till många intressanta diskussioner om att vara rädd, om mod, om "läskigheter", vi ritade kartor och berättade egna "spökhistorier" med olika rekvisita. Jätteroligt!
  Camilla (camiii802@gmail.com)

  SvaraRadera
 38. Jag vill tipsa böckerna om halvan. Läste dem för mina egna barn och nu för barnen på min förskola.
  De finns både med text och bild och som bildbok för de yngre barnen.
  Barnen älskar dem, i höst har barnen efter vi läst dem fått måla något som intresserade dem från boken.
  Det sitter många underbara målningar med mkt detaljer och saker som barnen berättat.
  De prtatar stolt om sina målningar och hämtar böckerna och vill måla igen.
  Kram Jennie (jenniej76@hotmail.com)
  Tack för en mkt inspirerande blogg :-)

  SvaraRadera
 39. HJÄLP!!!!! Tipsa om en bok, jag som älskar att läsa böcker, hur ska man välja. Jag gillar Halvan, alla böcker som rimmar t.ex. gruffalon, böckerna om Rut och Knut och lilla tjut, Rakel och sen är väl Katerina Janoch böcker om Ingrid så söta. Jösta och Johan är kul och tänkvärd. Sen alla böcker man minns från det att man själv var liten, Kringlan, Pricken och Kajsa kokar soppa på en spik. Självklart tycker jag dessutom att man bör ta och läsa alla klassiska sagor som Guldlock, Bockarna Bruce osv, de går att arbeta med i flera veckor genom både språk, matematik och skapande, ja ALLT. Nä nu ska jag ge mig, missade nog poängen med tävlingen om att tipsa om EN bok......
  Mvh Ullis ullisbyh@hotmail.se

  SvaraRadera
 40. Det finns ju många bra böcker men ett tips är "Lisen kan inte sova" skriven av Kaj och Per Beckman. Den handlar om en flicka som vill ha så många saker i sängen så att hon till slut inte ryms själv....Boken bygger på upprepning och det går ju hem hos barnen.
  I år gjorde vi den som en födelsedagspresent till våra 4-5 åringar på förskolan där jag jobbar. Vi laminerade bilderna i sagan och gav barnen varsin saga då de fyllde år. Jag har även testat att använda riktiga föremål och en docksäng och gjort den på samlingen med barnen och barnen vill också då gärna vara med "och göra sagan"....
  Marita på förskolan Tårtan
  mon@skola.nordmaling.se

  SvaraRadera
 41. Svårt att välja en bok att tipsa om men jag väljer "Ut och gå" av Anna-Clara Tidholm som även skrivit andra bra böcker.
  Det är bra böcker med bilder och lite text som man kan läsa eller bara titta på bilderna.

  Annars är även "Nasse hittar en stol" av Sven Nordqvist en väldigt stor favorit.

  Tack också för en himla bra blogg och hoppas du orkar länge till!!!

  Hälsningar Karin
  karleriksdotter@gmail.com

  SvaraRadera
 42. Vad underbart att få inspireras av den bok du lottar ut...

  Jag rekommenderar boken Grodan och främlingen av Max Velthuijs. Boken beskriver väldigt bra hur våra fördomar kan stoppa oss från att träffa och lära känna underbara människor.

  Tack för en mycket bra och inspirerande blogg!

  Hälsningar Caroline

  carolinebjeremyr@gmail.com

  SvaraRadera
 43. Härligt! Den boken vill jag verkligen vinna till alla mina stor och småkompisar på min förskola!

  Jag rekommenderar böckerna av Stina Wirsen! VEM ÄR böckerna som tar upp konkreta händelser som barn Upplever och bearbetar dagligen. Böckerna behandlar Värdegrundsfrågor och alla våra känslor som finns i vår kropp På ett tilltalande sätt.


  Fredrikssoncamilla80@hotmail.com

  SvaraRadera
 44. Hej! Visst tar jag chansen att vinna boken. Som tips på bilderbok tipsar jag utan tvekan BU OCH BÄ böckerna. Just nu arbetar vi med Bu och Bä i skogen. Finns så mycket begrepp, matte, språk och känslor att kunna utgå ifrån. Sedan är ju bilderna och texten lite underfundiga också.
  Tack för alla tips. Bara älskar att gå in och få lite inspiration. Underlättar mitt arbete!

  mia.sundberg@telia.com

  SvaraRadera
 45. Hejsan
  På vår förskola arbetar vi mycket med att få in matematik som roliga inslag i vardagen och Mattestjärnor i förskolan verkar ha många roliga tips att förmedla, så den skulle vi gärna vilja ha!
  Vi har läst en annorlunda och rolig bok som vi skulle vilja tipsa om. Den heter EN bok av Herve Tullet. I denna boken skapar man intresse för både färger och matte på ett roligt och lustfyllt sätt.
  Hälsningar Norregårds Förskola, Hässleholm info.norregard@hessleholm.se

  SvaraRadera
 46. Jag rekommenderar Jan Lööfs böcker sagan om det röda äpplet, abc boken. Böcker där man tillsammans med barnen kan följa det oväntade. Vi räknar, tittar efter äpplet med mera.

  mariastralhed@hotmail.com

  SvaraRadera

Hej!
Vad roligt att du besöker min blogg!
Jag blir så glad för era kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...